Jan Anciaux

Lijstrekker Jan Anciaux (N-VA)

vrij 27 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Voormalig schepen voor N-VA Jan Anciaux (66) trekt op 13 oktober de lijst voor N-VA in Vilvoorde. Aanvankelijk zou die lijst getrokken worden door Europees parlementslid Assita Kanko, maar zij ziet het niet zitten om mogelijk twee mandaten te combineren. Daarom duwt ze nu de N-VA-lijst en laat ze de eerste plaats over aan Anciaux. Hij was schepen en ook OCMW-voorzitter van 2013 tot 2019.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Ik wil in Vlaanderen, en vooral in Vilvoorde waar ik woon, mee vormgeven aan een humanitair nationalisme voor de 21ste eeuw. Na het verdwijnen van de Volksunie en Spirit is N-VA de enige Vlaams-nationale partij waarin ik mij thuis voel. Bij het vrijkomen van de lijsttrekkersplaats heeft het afdelingsbestuur mij unaniem naar voor geschoven.”

Waar staat je lijst voor?

“Vilvoorde heeft echt nood aan verandering. Onze enthousiaste ploeg gaat daar samen werk van maken. Wij zorgen voor een ‘Thuis in Vilvoorde’.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“De burgers zijn vrij om te gaan stemmen en dat is goed. Het recht om te stemmen blijft bestaan. Bij gemeenteraadsverkiezingen kan men mee beslissen over het dagelijkse leven van de burgers. Door te stemmen, maakt de burger duidelijk welke partij hij een beleid wil laten voeren waar hij akkoord mee gaat. Als men verandering wenst, kan men daarop stemmen.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“Met het groeiend aantal schoolgaande jeugd is de nood aan schoolgebouwen groot. Daar heeft het bestuur werk van gemaakt. Daarin is vooral door Vlaanderen gedurende de laatste 5 jaar enorm geïnvesteerd, zo’n 12.801.000 euro.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“De huidige meerderheidspartijen hebben samen een slecht parcours gereden. Er zijn bijna geen of slechts een paar verwezenlijkingen van het stadsbestuur zelf. Zo komt het nieuwe ziekenhuis AZ Jan-Portaels er dankzij eigen en vooral Vlaamse middelen. Ook het Ringtrambus-tracé en de randparking aan de Rubenslaan kwamen er door 40 miljoen euro aan middelen vanuit Vlaanderen. Dat geldt grotendeels ook voor de nieuwe schoolinfrastructuur.

Vrije schoolkeuze is de basis, maar N-VA heeft in de Vlaamse regering voorzien dat scholen voorrang kunnen geven aan leerlingen uit de eigen gemeente en aan Nederlandstaligen. De stad Vilvoorde maakt daar geen gebruik van.

Er zijn ook tal van zaken niet of niet goed gerealiseerd. Zo kan het Vilvoordse stadsbestuur geen verdubbeling van het aantal kinderopvangplaatsen voorleggen. Met N-VA willen we daar de komende legislatuur een echte prioriteit van maken.

Vilvoorde moet ook een stad voor alle inwoners zijn. De voet- en fietspaden in de buitenwijken moeten beter. Elke wijk moet een lokaal dienstencentrum en politiecommissariaat hebben. Er moet ook meer inspraak zijn, bijvoorbeeld bij de circulatieplannen in Faubourg en Koningslo. Nog over mobiliteit merken we dat het stadsbestuur niet is tussengekomen bij de beslissing van De Lijn om bus 820 niet meer via Koningslo te laten rijden.

Door besparingen op personeel, zitten de stadsdiensten op hun tandvlees. Ik denk daarbij aan de groendienst, maar ook aan de politie. Er is te weinig blauw zichtbaar op straat, terwijl er bijvoorbeeld meer politiekrachten nodig zijn om teruggekeerde Syriëstrijders correct op te volgen. Ook van de aankoop van lokfietsen om fietsdiefstallen tegen te gaan, op vraag van N-VA en zelfs ook aangekondigd, kwam niets in huis. Een gemiste kans.

Het stadsbestuur en de Inter-Vilvoordse maatschappij voor Huisvesting voeren te weinig controles op sociale fraude. Nochtans biedt de Vlaamse overheid daar mogelijkheden voor en werpt dat in andere steden haar vruchten af. Ook zijn de belastingen verhoogd. Om Vilvoorde aantrekkelijk te maken voor ondernemers, moeten die net naar omlaag. N-VA wil de gemeentelijke opcentiemen laten dalen. Daarnaast is er meer budgettaire discipline nodig.”

Wij zijn het ook niet eens met de steun van het stadsbestuur aan de gascentrale van Engie. De gezondheid van onze inwoners staat voor het huidige bestuur duidelijk niet op de eerste plaats.

Er moet ook een actiever taalbeleid gevoerd worden. Het Nederlands gaat achteruit in Vilvoorde. Nieuwkomers moeten aangezet worden zich te integreren. We vinden ook neutraliteit in de dienstverlening erg belangrijk. Daarom pleiten we voor een hoofddoekverbod aan het loket. Jammer genoeg steunde geen enkele andere partij ons voorstel daaromtrent op de gemeenteraad.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Er zijn een aantal werkpunten die we eerst willen aanpakken. Voor een welvarend Vilvoorde willen we de belastingen verlagen en ondernemerschap stimuleren. We gaan ook achter sociale fraude aan. Voor een leefbaar Vilvoorde zetten we sterk in op integratie en minimaliseren we het belang van het Nederlands niet. We gaan ook voor openbare netheid en zetten in op extra kinderopvang. Voor een veilig Vilvoorde versterken we de politie en maken we politiewerk in onze stad aantrekkelijker. Criminaliteit pakken we hard aan en we maken ook werk een veiliger verkeer. Met N-VA aan het roer stopt het pestbeleid tegen de auto.”