Aan de poorten van de Civiele Bescherming in Liedekerke voert het gemeenschappelijk vakbondsfront op dit moment actie. Ze tonen nog eens aan dat ze het niet eens zijn de komende herstructureringen en niet deelnemen aan het nationaal defilé later vandaag in Brussel. Vanmorgen werden ze gevorderd om waterzakjes naar Brussel te brengen voor de feestelijkheden daar, maar dat hebben ze geweigerd. De actie van vandaag is het begin van meer protest.
Civiele Bescherming Liedekerke weigert wateruitdeling Brussel: 'niet onze taak'
Momenteel verzamelen de medewerkers zich aan de poort van de kazerne om te laten zien dat ze daadwerkelijk niet deelnemen aan het defilé en de nationale feestdag vanuit hun kazerne zullen meemaken, "dicht bij de burgers".
Vanmorgen werd hen gevraagd waterzakjes naar Brussel te brengen, maar dat hebben ze geweigerd, zegt vakbondsman Paul De Leener (ACOD): "Wie naar het deflié gaat, moet tien stappen zetten om een drankkraampje te vinden. Ik denk niet dat dit echt een humanitaire activiteit is die voor de Civiele Bescherming is weggelegd."
Mocht er een monsterfile ontstaan op de snelweg, zal de Civiele Bescherming wel water uitdelen. "Wij blijven de veiligheid van de burger garanderen, het gaat om het stellen van prioriteiten. Hiervoor moet de bevoegde minister zijn verantwoordelijkheid maar eens opnemen," aldus De Leener. Zo is de ambulancedienst gegarandeerd en volledig bemand, maar zal de Civiele Bescherming morgen geen bijstand verlenen op het dancefestival Tomorrowland in Boom. "Onze collega's van Brasschaat hebben die opdracht geweigerd, omdat ook dit geen dringende oproep is voor mensen in nood."
'Georkestreerde klucht'
Het personeel van de Civiele Bescherming liet deze week weten niet te zullen deelnemen aan het defilé. “Wij willen niet medeplichtig zijn aan de door minister van Binnenlandse Zaken Jambon en zijn kabinet georkestreerde klucht,” klonk het toen.
Vier van de zes eenheden van de Civiele Bescherming moeten verdwijnen. Alleen de eenheid van Brasschaat en die van Crisnée blijven behouden. De medewerkers uit Liedekerke zullen binnenkort dus ofwel ver moeten pendelen of een andere job moeten zoeken. De vakbonden maken zich vooral zorgen om de verdoken afbouw van federale hulpverlening en over een aantal collega's op wie de herstructeringen invloed hebben.