Vlaanderen zet privébussen in te zetten om de overvolle bussen van De Lijn te ontlasten. “We moeten komen tot een betere spreiding van reizigers tijdens piekmomenten en dat kan door het inzetten van bus- en autocarbedrijven omp lijnen die kampen met te drukke ritten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).
Privébussen moeten drukte bij De Lijn oplossen
Onder meer burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (Klaver-N-VA) hekelde deze week de overvolle bussen van De Lijn. Die vervoerden leerlingen vanuit Steenokkerzeel en Kampenhout naar middelbare scholen in buurgemeenten Keerbergen, Haacht of Vilvoorde. “Je kan kinderen niet uitleggen dat ze een hele dag een mondmasker moeten dragen en afstand moeten houden, maar wel op een propvolle bus moeten zitten”, aldus Ryon.
De Lijn paste de rittenschema’s aan er werden versterkingsritten ingezet, maar dat blijkt niet voldoende. Daarom doet Vlaanderen nu beroep op de privésector. Door de coronacrisis staat het merendeel van de vloot van de private bus- en autocarbedrijven stil. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil die bussen inzetten tijdens de schoolspits om reizigers beter spreiden.
“De extra bus zal de reguliere lijnbus volgen en vlak achter de lijnbus op dezelfde plaatsen stoppen. Op het raam zal een aanduiding staan dat het om een versterkingsrit gaat. Het inzetten van extra bussen zal dus op een eenvoudige wijze heel snel opgeschaald kunnen worden indien nodig”, aldus minister Peeters. “Tot het einde van 2020 investeren we hier 12,5 miljoen euro extra in.”
Volgens de metingen gaat het over 600 extra ritten per dag, goed voor zo’n 300 extra bussen. Op welke lijnen die ingezet zullen worden, is nog niet bekend, maar De Lijn zal de drukte op de lijnen voortdurend opvolgen.