Vlaamse Jeugdraad ontslaat Jeroen Bergers, N-VA Vilvoorde behoudt vertrouwen

don 13 sep 2018

Woensdagavond heeft de Vlaamse Jeugdraad 4 jongerenadviseurs uit haar rangen gestoten omwille van vermeende connecties met de rechts-conservatieve jongerengroepering Schild en Vrienden. Bij die vier is ook Jeroen Bergers uit Vilvoorde. Hij staat op de 7de plaats van de verkiezingslijst van N-VA in Vilvoorde en mag daar van de lokale leiding ook blijven staan.

De 18-jarige jongeman dook even op in de veelbesproken Pano-reportage van VRT maar distantieert zich formeel van de groepering Schild en Vrienden. Toch ontslaat de Vlaamse Jeugdraad nu vier adviseurs, waaronder ook Jeroen Bergers: de raad spreekt van een grote vertrouwensbreuk en ernstige imagoschade.

De N-VA Vilvoorde herbevestigt ook nu, na de beslissing van de Jeugdraad, het vertrouwen in Jeroen Bergers."Het zou politiek eenvoudiger zijn om hem van de lijst te halen, maar het zou niet correct zijn om hem te slachtofferen", aldus lijsttrekker Jan Anciaux. '"Hij heeft zelf nooit deelgenomen aan de acties van Schild & Vrienden, heeft zich van hen gedistantieerd en bovendien heb ik bij deze geëngageerde jongere nooit enig racisme ervaren."

Op zijn facebookpagina meldt Jeroen Bergers intussen dat hij zijn ontslag uit de Vlaamse Jeugdraad niet aanvaardt. Volgens hem draagt de raad door de ontslagen bij tot het klimaat van angst bij jongeren om hun mening te geven en kritisch te zijn. "Ik had het lef om een stem van mijn generatie te zijn en heb daardoor ook in uw organisatie tonnen bagger over me heen gekregen", aldus Bergers.

(Foto: Jeroen Bergers)