Afgelopen weekend vierde Fanfare De Eendracht uit Kampenhout haar 170ste verjaardag met een overzichtstentoonstelling. Die verwees naar het rijke verleden van de fanfare, maar ook onder meer naar de moeilijke periode tijdens de Wereldoorlogen.
170 jaar Fanfare De Eendracht in Kampenhout
Kampenhout, 1847. Burgemeester De Neuf stichtte Fanfare De Eendracht in Kampenhout in 1847. Enerzijds om een achterban te creëren binnen de gemeente, maar ook om de Kampenhoutenaren cultuur bij te brengen. En dat namen ze heel ernstig. “We hebben een oud reglement van 1890, waarin staat dat muzikanten verplichtingen werden opgelegd. Als je een repetitie niet aanwezig was, en je was niet ziek of had niet verwittigd, werd je een boete opgelegd. Er was een boetemeester die bijhield wie niet aanwezig was, of te laat was”, vertelt Gerry Croon van Fanfare De Eendracht.
Met 170 jaar is De Eendracht een van de oudste fanfares uit de regio. Al zag het er tijdens de Wereldoorlogen even anders uit. “Tot tweemaal toe hebben de Duitsers het repetitielokaal in brand gestoken”, legt Gerry Croon uit. “Toen zijn veel instrumenten verloren gegaan. Veel fanfares zijn ook toen gestopt. Geen instrumenten meer, geen fut om te starten. Maar gelukkig zijn er bij ons toch mensen bij elkaar gekomen, alles bij elkaar gescharreld en terug gestart. Het eerste concert is gegeven in 1946.” Dankzij die volharding is Fanfare De Eendracht 70 jaar later springlevend, met bijna 50 muzikanten. De geschiedenis van de fanfare kun je ook lezen in het jaarboek van Heemkring Campenholt.
Een reportage over de tentoonstelling zie je vanavond in het nieuws op RINGtv.