Vanavond, vannacht en morgenochtend hoog risico op gladheid door sneeuwval

Vanavond, vannacht en morgenochtend hoog risico op gladheid door sneeuwval

14 uur geleden

Vanaf de late namiddag tot morgenvoormiddag kan het gevaarlijk glad worden op Vlaamse wegen en fietspaden. Aan bestuurders en fietsers wordt gevraagd extra voorzichtig te zijn, zeker tijdens en vlak na een winterse bui.

Een eerste sneeuwzone bereikt deze namiddag het zuiden van onze regio en trekt verder naar het noorden. De smeltende sneeuw zal overgaan in sneeuw. Met wegdektemperaturen rond het vriespunt kan de sneeuw op sommige plaatsen blijven liggen.

Hoog risico op gladheid tijdens de ochtendspits, WAP afgekondigd

De neerslag neemt af in de loop van de avond en de nacht, maar in de vroege ochtend trekken er opnieuw winterse buien over Vlaanderen met sneeuw die kan blijven liggen op een bevroren wegdek. De strooiwagens worden de komende uren ook voorzien van sneeuwploegen om in te zetten indien nodig.

Het Agentschap Wegen en Verkeer strooit zoveel mogelijk voor de buien, maar een verse laag sneeuw die niet is ‘ingereden’ door voertuigen, kan erg glad zijn, ook al ligt er zout.

Gezien het hoge risico op gladheid tijdens de ochtendspits, kondigt AWV vandaag ook het winteractieprotocol (WAP) af, voor de eerste keer dit seizoen. Het agentschap staat de komende uren in direct contact met partners als de Federale Wegpolitie, het KMI, De Lijn, de provincies en mobiliteitsorganisaties om snel informatie te delen en meteen actie te nemen bij incidenten.

Afstand houden en snelheid matigen

Fietsers en bestuurders zijn vanavond, vannacht en morgenvoormiddag dus best extra voorzichtig wanneer ze de weg op gaan. "Afstand houden en snelheid matigen zijn de belangrijkste adviezen," benadrukt ook de bevoegde Vlaamse minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Annick De Ridder. "Mensen checken ook best de recentste verkeersinformatie via de website van het Vlaams Verkeerscentrum of via de verkeersbulletins."

Aan autobestuurders wordt ook gevraagd om voldoende afstand te houden van de strooiwagens. Iedereen kan verder lokale weerfenomenen of gladheid melden via de KMI-app. Deze informatie stroomt dan meteen door naar de strooidiensten.