De voorbije jaren hebben afvalintercommunales Incovo en Interza, dat vooral in de Noordrand actief is, het aantal sluikstorten fors zien dalen. Het gaat om zo’n 40 procent minder sluikstortafval tegenover 2019. De daling is opmerkelijk want in de meeste Vlaamse gemeenten is vandaag nog sprake van een toename. “Het succes is te danken aan een combinatie van factoren, maar toont dat onze aanpak werkt”, vertelt Bart Schorpion, algemeen directeur van beide organisaties.
Afvalintercommunales Incovo en Interza zien aantal sluikstorten fors dalen: “Onze aanpak werkt”
De voorbije jaren daalde bij Interza het sluikstortafval van 1,04 kilogram per inwoner naar 0,67 kilogram per inwoner. Bij Incovo werd er in 2019 gemiddeld 2,39 kilogram sluikstort opgehaald. Dat is intussen gedaald naar 1,41 kilogram. Met een daling van zowat 40 procent werd de doelstelling van 25 procent ruim overschreden. De daling is overigens opmerkelijk want in de meeste Vlaamse gemeenten is vandaag nog sprake van een toename van de sluikstorten.
“Dit succes is te danken aan een combinatie van factoren”, vertelt Bart Schorpion, algemeen directeur van beide organisaties. “Zo zetten we de laatste jaren sterk in op handhaving via sluikstortcamera’s en een snelle opruiming van de sluikstorten. In samenspraak met de gemeenten worden sluikstortplekken waar het kan aangepakt door een betere inrichting van de omgeving. En ook een speciale dank aan de ruim 2.500 Propere Burgers, de zwerfvuilvrijwilligers van Incovo en Interza, die zich vol toewijding inzetten om onze buurten mee proper te houden.”
Incovo en Interza blijven zich inzetten voor een propere leefomgeving. "De cijfers tonen aan dat onze aanpak werkt," vult Bart Schorpion aan. "We zijn trots op wat we samen met onze partners en inwoners hebben bereikt. Dit motiveert ons om onze inspanningen verder te zetten en nieuwe ambitieuze doelstellingen te formuleren.”