Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos vangt en vergast dezer dagen zomerganzen, onder andere in Hoeilaart en Overijse. De Hoeilaartse schepen voor Dierenwelzijn kaart de in zijn ogen wrede methode aan en pleit voor diervriendelijke alternatieven.
Hoeilaart betreurt het vergassen van ganzen
din 7 jul 2015
Ganzen troepen samen
In de periode van 15 juni tot 15 juli verliezen ganzen hun slagpennen, waardoor ze tijdelijk niet kunnen vliegen. Ze troepen dan samen op grote wateren.Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) maakt van die gelegenheid gebruik om de dieren bij elkaar te drijven, te vangen ev vervolgens te vergassen met kooldioxde. Het Agentschap doet dat omdat de ganzen overlast veroorzaken. Joris Pijpen, Hoeilaarts schepen voor dierenwelzijn, erkent het probleem, maar vraagt meer structurele en diervriendelijke alternatieven.
Overlast
‘Zomerganzen’ zijn ganzen die na de winter niet wegtrekken, maar hier in de zomer blijven om in het wild te broeden, zoals de Canadese gans of de nijlgans. Op 20 jaar tijd is hun aantal enorm toegenomen en dat leidt op sommige plaatsen tot problemen. De wilde ganzen grazen aan landbouwgewassen, of vertrappelen en vervuilen de teelten. Ze vervuilen ook het zwemwater en de ligweiden van parken en recreatiedomeinen. “Ze staan ook bekend om hun agressief gedrag en het wegjagen van inheemse diersoorten. Dat er dus iets moet gedaan worden aan deze problematiek staat als een paal boven water”, aldus Joris Pijpen.
Vergassen
Gisteren vonden er afvangsten plaats in Overijse, Hoeilaart en Tervuren. De ganzen werden er bij elkaar gedreven en gevangen. Vervolgens werden ze levend naar een euthanaseerlocatie gebracht waar ze met behulp van CO2 vergast werden. De kosten voor de gezamenlijke afvangst en vergassing worden geraamd op 4.500 euro.
Schepen Pijpen vindt deze aanpak van het Agentschap Natuur en Bos allesbehalve diervriendelijk omdat de lijdensweg, voordat de ganzen daadwerkelijk sterven, te lang is: “Niet alleen de vergassing zelf is pijnlijk voor de ganzen, maar ook de paniek onder de vogels tijdens het transport zorgt voor veel stress. Er zijn ongetwijfeld diervriendelijke alternatieven.”
Diervriendelijke atenratieven
Pijpen denkt daarbij aan verjaagsystemen en het aanpassen van de omgeving om ganzen diervriendelijker te bestrijden. “Zo worden in de omgeving van de Canadese hoofdstad Ottowa drones ingezet om ganzen en meeuwen te verjagen. In Nederland werden de Robirds ontwikkelt, neproofvogels die gebruikt worden om overlast door ganzen te voorkomen. Men kan ook rasters of doornachtige struiken plaatsen tussen natuur- en agrarische gebieden. Dan zijn ze minder geschikt om kuikens groot te brengen. Een andere bewezen effectieve maatregel is nestbeheer. Door het schudden of doorprikken van eieren in een vroeg stadium komt het kuiken niet tot ontwikkeling.”