eddy_frieten1.jpg

Eddy 'friet' bakt ze bruin in Belgisch Paviljoen

vrij 22 mei 2015
Frietexperts Eddy Cooremans uit Merchtem en Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen (Navefri) bakten op de Wereldtentoonstelling in Milaan frieten in het Belgisch Paviljoen. Ze stonden er de koks bij om topfrieten te bakken.

Hulpkreet uit Belgisch paviljoen

'Onze frieten moeten werkelijk wereldtop zijn, en daarvoor kunnen we best wat hulp gebruiken'. Dat was de noodkreet begin deze maand van Franse koks uit het Belgisch Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Milaan. Frietjes bakken lukte wel, maar voor grote hoeveelheden topkwaliteit aan duizenden bezoekers afleveren, is niet eenvoudig.

Daarom gingen ze te rade bij het Nationaal Verbond van Belgische Frituristen (Navefri). De koks kregen meteen gehoor én hulp van voorzitter Bernard Lefèvre en bestuurslid Eddy Cooremans uit Merchtem. 'Natuurlijk moeten de frieten in het Belgisch Paviljoen top zijn, want dat is dé plaats om onze Belgische trots aan te prijzen', zegt Eddy Cooremans. Hij is dé frietspecialist in onze regio.

Frieticoon uit Humbeek

Van 1978 tot 2002 baatte hij zijn bekende en geprezen frituur uit in Humbeek, daarna maakte hij van de promotie van onze Belgische trots zijn levensdoel. Zo schonk hij zijn hele collectie oude frietketels, pancartes, en allerhande collectiestukken van frituren aan het frietmuseum in Brugge. Daarnaast hielp hij bij de opstart van de eerste echte Belgische frituur in New York, en nu kreeg hij dus de vraag om een handje toe te steken in Milaan.

'Ik ben samen met voorzitter Bernard onmiddellijk naar ginder gevlogen, en we hebben er bijna de klok rond geholpen', vertelt Cooremans. 'De Belgisch bintjes waren van topkwaliteit, alleen werden ze niet helemaal op de juiste manier gebakken. We hebben meteen alles in het werk gezet om topkwaliteit af te leveren, en hebben duizenden pakjes friet mee helpen bakken.'
 
Frietfans vanuit de hele wereld
Vlaamse excellenties als Kris Peeters en Jan Jambon kwamen persoonlijk proeven, maar Cooremans ontmoette ook de emir van Koeweit en sjeiks van Saoedi-Arabië die gewonnen waren voor de Belgische frietjes.
Het duo is net terug van Milaan, maar daar blijft het niet bij. 'Het paviljoen staat er nog tot in oktober. Het is de bedoeling dat ik enkele dagen per maand naar Milaan ga om in het Belgisch Pavijoen nog advies te geven en te helpen', vertelt Eddy.
 
Boordevol frietplannen
Cooremans zit nog boordevol andere plannen. Zo werkt hij mee aan de oprichting van een frietmuseum in Brussel in de Stoofstraat, tegenover Manneke Pis. Dat zou in de loop van volgend jaar moeten worden opgestart. Binnenkort gaat Cooremans naar Ecuador om er met de Hogeschool van Torhout een aardappelproject mee te helpen opstarten.