Het recept van KWB Zuun klinkt als een feestmenu: Konijn met geuze- veenbessen en Rattendaals grondwitloof met een bedje van aardappelpuree.
Konijn met geuze- veenbessen en Rattendaals grondwitloof (KWB Zuun)
zat 20 feb 2021
Voorbereiding
- Veenbessen een dag laten weken in geuzebier.
- Rode ui en wortels in grove julienne snijden en look fijnhakken.
Bereiding konijn
- Konijn kruiden (peper en zout) en mooi aanbakken.
- Konijn uit de pan halen, vet verwijderen, maar braadresten in de pan laten.
- In dezelfde pan een klontje boter smelten en de rode ui, lookteentje en twee wortels aanstoven.
- Konijn in de pot bij de groentjes voegen.
- Blussen met het vocht van de geweekte veenbessen, rest van de geuze en bruine fond (Kip en rund).
- Kruidenbuiltje ( laurier, tijm, platte peterselie)
- Kruiden met gember, zachte rode paprika, peper en zout.
- Een snede kramiekbrood besmeerd met 1/3 honing en 2/3 mosterd.
- Alles een 75 minuten laten garen.
Bereikding witloof
- Witloof grof versnijden.
- Deel van appels in partjes snijden rest in kleine blokjes.
- Een halve rode ui fijn snijden.
- Ui aanstoven, appels bijvoegen samen met de witloof.
- Vocht van de veenbessen en een weinig Balsamico azijn.
- Laten stoven.
Aardappelen koken en nadien puree maken met een klontje boter, een ei en een beetje melk met nog zichtbare stukken aardappel. Afkruiden met peper, zout en muskaatnoot.
Als het konijn gaar is, de stukken vlees warm houden.
De saus mixen en zeven.
Op smaak brengen en de geweekte veenbessen en een klein klontje boter onder roeren
Bord schikking:
- Aardappel in een ring vorm geven, daarop de witloof. Versieren met een rouw blaadje witloof en een veenbes
- Konijn op het bord schikken, en napperen met de saus en bestrooien met gekarameliseerde spekjes.
- Eventueel nog wat veldsla (konijnen oren) als garnituur.