zaak_jacob.jpg

Psychiater, ziekenhuisdirecteur en 'Botinnekes' schuldig aan dood Jonathan Jacob

don 25 jun 2015

Er is een uitspraak in de zaak over de dood van Jonathan Jacob uit Affligem. De psychiater en de directeur van het ziekenhuis in Boechout, die weigerden om de man op te nemen, zijn veroordeeld voor schuldig verzuim. Zeven van de acht 'Botinnekes' zijn schuldig aan onopzettelijke doding. Ze krijgen straffen met uitstel.

 

Affligemnaar Jonathan Jacob stierf vijf jaar geleden in een politiecel in Mortsel. Hij was opgepakt omdat hij zich agressief gedroeg. De politie wou hem eigenlijk overbrengen naar een psychiatrisch centrum in Boechout, maar daar was hij niet welkom. Dus werd hij in de politiecel opgesloten, waar de jongeman in een psychose terechtkwam. Het Bijzonder Bijstandsteam van de politie, de zogenaamde botinnekes, werd erbij gehaald. Maar die interventie was zo gewelddadig, dat Jonathan Jacob in de cel bezweek.

Bewogen proces
Vorige maand, meer dan vijf jaar na de feiten, kon het proces beginnen. De openingszitting was meteen heel bewogen. De verdediging vroeg uitstel, kreeg die niet en verliet daarop de zaal. Het proces is dan maar zonder verediging verdergezet.
 
Schuldig verzuim en onopzettelijke doding
Volgens de correctionele rechter in Antwerpen zijn de directeur en de psychiater van het ziekenhuis in Boechout schuldig aan de dood van Jonathan Jacob. Ze hebben geweigerd om de man op te nemen zonder daar een goede reden voor te geven. Dat si schuldig verzuim, oordeelt de rechter.  
Zeven van de acht leden van het bijzondere Bijstandsteam zijn schuldig aan onopzettelijke doodslag. De rechter oordeelt dat ze zich niet als normale, voorzichtige politieagenten gedragen hebben. De achtste was pas op het einde betrokken en gaat daarom vrijuit. De twee agenten die aanwezig waren, gaan vrijuit. Volgens de rechter konden zij niet weten dat het Bijzondere Bijstandsteam zo gewelddadig zou optreden.
 
Nieuw proces?
Het is nog maar de vraag of deze uitspraak definitief is. Omdat het een vonnis bij verstek is, kunnen de advocaten van de verdediging de veroordeling aanvechten. Dan moet het hele proces opnieuw worden gedaan.