Het proces over de dood van Jnathan Jacob uit Affligem lijkt een procedureslag te worden. De verdediging vroeg vanmorgen bij de start van het proces in de correctionele rechtbank van Antwerpen om uitstel. Toen de rechter dat verzoek afwees, verliet de verdediging de zaal.
Proces over dood Jonathan Jacob uit Affligem van start
Psychose in politiecel
Op 6 januari 2010 werd Affligemnaar Jonathan Jacob opgepakt door de lokale politie van Borsbeek omdat hij zich agressief gedroeg. De toen 26-jarige Jonathan was door bodybuilding zwaar verslaafd geraakt aan amfetamines. De politie wou hem eigenlijk overbrengen naar een psychiatrisch centrum in Boechout, maar daar was hij niet welkom. Dus werd hij in de politiecel opgesloten, waar de jongeman in een psychose terechtkwam.
De politie haalde er een dokter en het Bijzondere Bijstandsteam van de Antwerpse politie, de zogenaamde 'bottinekes' bij. Acht leden van dat team moesten Jonathan in bedwang houden zodat de dokter hem een kalmeringsspuit zou kunnen geven. Maar ze gebruikten zodanig veel geweld dat Jonathan in de cel bezweek nog voor de dokter die inspuiting kon geven.
Panoramareportage veroorzaakte opschudding
Het gewelddadige optreden van de 'bottinekes' is aan het licht gekomen door een uitzending van het VRT-programma Panorama. De vader van Jonathan, Jan Jacob, had de camerabeelden van de interventie doorgespeeld aan de documentairemakers. Tot dan was het BBT in deze zaak buiten vervolging gesteld, maar na de reportage volgde er een bijkomend onderzoek en werd beslist dat ook alle agenten van het BBT zich moesten verantwoorden.
Tijdens het proces, dat vandaag in Antwerpen start, staan de acht aanwezige 'bottinekes' en de politiecommissaris terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden. De directeur en psychiater van een psychiatrische kliniek moeten zich verantwoorden voor schuldig verzuim.
Procedureslag?
Maar het proces lijkt een procedureslag te worden. De verdediging vroeg vanmorgen uitstel. Er loopt immers nog een klacht tegen de vader van Jacob, die zijn inzagerecht zou hebben misbruikt door de beelden van de interventie te lekken naar de media. Volgens de advocaten van de beklaagden kan het proces over de dood van Jonathan Jacob pas starten nadat er uitsluitsel is over de klacht tegen vader Jacob.
Toen de rechter dat verzoek afwees, verliet de verdediging de zaal. Het proces gaat nu gewoon door, weliswaar zonder beklaagden. Enkel de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie komen dus aan het woord. Op basis van hun verklaringen zal de rechter een oordeel vellen. maar de vrees leeft dat dit een procedureslag wordt. Als de rechter een vonnis velt, kunnen de advocaten van de verdediging veroordeling bij verstek aantekenen. en dan moet het hele proces opnieuw worden gedaan.