Het proces over de dood van Jonathan Jacob uit Affligem wordt vanaf vandaag overgedaan voor 9 (van de oorspronkelijk 11) beklaagden. De directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout en zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam van de politie, lieten op het eerste proces verstek gaan, maar tekenden verzet aan tegen hun veroordeling. Daardoor moet het proces vanaf vandaag worden overgedaan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.
Proces dood Jonathan Jacob (Affligem) wordt vanaf vandaag overgedaan
Jonathan Jacob uit Affligem overleed ruim vijf jaar geleden in een politiecel in Mortsel. Hij was daar beland omdat hij onder invloed was van amfetamines en zich agressief gedroeg. In de cel kreeg de jongeman een psychose. De politie wilde hem laten opnemen in het psychiatrisch ziekenhuis in Boechout, maar de directeur en de psychiater weigerden dat. Daarom werd het Bijzondere Bijstandsteam van de politie, de zogenaamde 'botinnekes' erbij gehaald. Zij moesten Jonathan Jacob in bedwang houden, maar gingen zo gewelddadig te werk dat de man in de cel stierf.
Eind juni vorig oordeelde de correctionele rechter in Antwerpen dat zowel de directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen als zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam schuldig waren aan de dood van Jonathan Jacob. Ze kregen celstraffen met uitstel voor onopzettelijke doding. Een achtste BBT’er en een politiecommissaris werden vrijgesproken. Maar bij de uitspraak was geen enkele beklaagde aanwezig. Zij hebben zich dus niet kunnen verdedigen tegen de aantijgingen van het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen. Omdat zowel de directeur en de hoofdpsychiater van de Broeders Alexianen en zeven veroordeelde 'botinnekes' verzet aantekenden, krijgen we een volledige heruitgave van het proces-Jonathan Jacob. Tijdens de verzetsprocedure die vanaf vandaag start zullen hun advocaten in een openbare zitting de verschillende standpunten uiteenzetten.
Nog 2 andere rechtszaken
Er volgt trouwens ook een derde proces voor het hof van beroep omdat het openbaar ministerie ook beroep aantekende tegen het volledige vonnis van juni vorig jaar, dus ook tegen de vrijspraak van twee beklaagden.
Tot slot moet de Kamer van Inbeschuldigingstelling zich dit jaar ook buigen over het gerechtelijk onderzoek tegen vader Jan Jacob omdat hij de camerabeelden over de feiten in de Mortselse cel gelekt heeft. Jan Jacob was daarvoor buiten vervolging gesteld door de raadkamer, maar de tegenpartij ging daartegen in beroep.