Hoofdverdachte vraagt vrijspraak voor betrokkenheid bij diamantroof Zaventem

vrij 7 jun 2019

Voor de correctionele rechtbank van Brussel heeft de hoofdverdachte van de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Zaventem, Marc Bertoldi, de vrijspraak gevraagd voor het grootste deel van de tenlasteleggingen. De Fransman geeft wel toe dat hij een deel van de diamanten heeft gekregen van de daders en dat hij die heeft verkocht. Volgens het parket van Halle-Vilvoorde was Bertoldi ook actief betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van de overval, maar dat ontkent de verdediging in alle toonaarden.

 

In februari 2013 werd de tarmac van de luchthaven van Zaventem opgeschrikt door een zwaarbewapend achtkoppig commando dat aan de haal ging met een lading diamanten ter waarde van 37 miljoen euro. Uitgerust met kogelvrije vesten, politie-uniformen en zware wapens, bedreigden de daders de crew van een vliegtuig van Swissair en gingen ze aan haal met 121 colli’s met diamanten. Het gerecht zette alle middelen en kon uiteindelijk negentien verdachten identificeren. Achttien van hen verschenen vorig jaar voor de correctionele rechtbank, maar werden vrijgesproken door een gebrek aan bewijs. Het parket tekende beroep aan tegen het vonnis, maar dat proces zal pas in 2020 worden behandeld.

Profiel
De negentiende verdachte is de Fransman Marc Bertoldi. Hij zou volgens het parket mee het plan hebben bedacht en zou ook deel hebben uitgemaakt van het achtkoppig commando. Daarenboven wordt de man er ook van verdacht een deel van de buit te hebben verkocht. Het parket eiste vorige maand al 8 jaar tegen de man, vandaag kregen zijn advocaten het woord voor zijn verdediging. Die vroegen resoluut de vrijspraak voor hun cliënt voor zijn betrokkenheid bij de overval zelf. “Kijk naar zijn profiel op het moment van de feiten. Meermaals veroordeeld voor oplichting, valsheid in geschrifte en heling. Dat is toch niet het profiel van een overvaller? Bovendien zijn er geen bezwarende telefoniegegevens, DNA of vingerafdrukken gevonden,” klonk het.

De rechtbank nam de zaak in beraad en spreekt op 27 juni het vonnis uit.