Pel en snipper de ui. Snij de paprika (zonder zaadlijst) in stukjes. Schil de komkommer, haal er de kern uit, snij in stukjes. Hou 4 stukjes apart voor de garnering.
Doe de ui en paprika in de blender, samen met de komkommer, de gepelde knoflook en de tomatencoulis. Mix alles goed fijn.
Schenk er 3 el olijfolie bij. Breng op smaak met peper en zout. Mix tot er geen stukjes meer overblijven. Zet minstens 30 minuten in de koelkast.
Verdeel de gazpacho over glaasjes. Prik de kerstomaatjes en de komkommerstukjes op prikkers en zet ze in de soep. Werk af met basilicum.
Vichysoise
Ingrediënten
roggebrood (eventueel oud)
150 g aardappelen
150 g preiwit
2 dl room
2 dl melk
4 dl kippenbouillon
olijfolie
tuinkers (of cress naar keuze)
peper
zout
Bereiding
Snij het preiwit in ringetjes en de aardappelen in blokjes.
Stoof de prei en de aardappel aan in een beetje olijfolie. Overgiet met de bouillon en de melk en laat gaarkoken.
Voeg er de room aan toe en mix de soep goed fijn. Zet een paar uur in de koelkast.
Verdeel het soepje over mooie kommetjes en werk af met wat cress naar keuze en druppeltjes olijfolie of truffelolie.
Komkommersoepje
Ingrediënten
1 komkommer
1 avocado
125 g jonge spinazie
1,5 el limoensap
2 cm gember, geraspt
1 el honing
peper en zout
4 muntblaadjes
Bereiding
Schil de komkommer, hou ¼ apart voor de afwerking en snij de rest in kleine stukken. Spoel de spinazie en hak grof. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en haal het vruchtvlees eruit met een lepel.
Mix alle ingrediënten, behalve de olie, samen met 300 ml water tot een gladde soep. Rasp de rest van de komkommer.
Verdeel over kommetjes en werk af met wat peper, zeezout en 1 el geraspte komkommer, muntblaadje.