vlcsnap-2023-07-08-11h23m16s320.png

Gezond zomers: 3 keer tartaar

zat 8 jul 2023

Ilse verrast met drie verschillende tartaars. Lekker fris en gezond.

 

Tartaar van tomaat met gegrilde sardienfilets

Voor 4 personen - 35 minuten

Ingrediënten

  • 6 Vleestomaten
  • 2 Sjalot, gesnipperd
  • 2 Knoflookteentjes, gesnipperd
  • Olijfolie
  • 2 à 3 el zongedroogde tomatenpesto
  • 1 kl mosterd
  • 4 el bieslook
  • 4 Sardienen, filet
  • Peper en zout

Bereiding

  • Maak een kruis in het velletje van de tomaten, met een scherp met. Dompel de tomaten 15 seconden in kokend water en schrik ze dan met koud water. Pel de tomaten en verwijder de zaadjes. Snijd in kleine blokjes.
  • Meng de mosterd, sjalot, knoflook, olijfolie en zongedroogde tomaatjes door de tomatenblokjes. Voeg nog de bieslook toe en zet 15 minuten in de koelkast.
  • Bak de sardienfilets in wat olie, in de pan of op de grill, kruid met peper en zout.
  • Lepel de tomatentartaar in een vormpje met bolle onderkant (dit kan een tasje of laag bekertje zijn. Duw aan en draai dan het vormpje om. Herhaal voor de 4 porties.
  • Leg op borden en werk af met de sardientjes en een takje groen (peterselie of oregano)

Zalmtartaar met appel, selder, dille met mierikswortelyoghurt en kruidenslaatje

Voor 4 personen - 25 minuten

  • Ingrediënten
  • 400 g zalmfilet
  • 1 Granny smith
  • 1 citroen
  • 4 kl Mierikswortelcrème
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 2 seldertakken
  • Handvol dille
  • Peterselie
  • Dille
  • Dragon
  • Basilicum

Bereiding

  • Snijd de zalm in blokjes van 05cm/0.5cm. Spoel de appel, verwijder het klokhuis en snijd, zonder te schillen in even grote blokjes als de maatjes. Spoel de selder en snijd ook in kleine blokjes.
  • Past de citroen en pers het sap uit. Meng met de appel, selder en zalmblokjes, breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel wat kruiden (peterselie, dille, dragon, basilicum) over 4 glazen of bokaaltjes. Lepel er wat van de tartaar in.
  • Meng de mierikswortelcrème met de Griekse yoghurt en breng ook op smaak met peper en zout. Lepel er wat over de zalmtartaar en werk af met de citroenrasp en wat dille.

Rundertartaar met avocado en granaatappel

Voor 4 personen - 20 minuten

Ingrediënten

  • 400 g filet pur
  • Olijfolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 el Worcestershire saus
  • 1 chilipeper, gesnipperd
  • 1 avocado
  • Sap van 1 limoen
  • 1 bosje koriander
  • 4 el granaatappelpitjes
  • Peper en grof zout

Bereiding

  • Snijd de filet pur in kleine blokjes. Doe de vleesblokjes in een grote kom. Sprenkel er 3 eetlepels olijfolie, de sojasaus, de worcestershire saus en wat van de gesnipperde chili over. Laat 15 min marineren.
  • Snijd ondertussen de avocado in blokjes en besprenkel met limoensap. Hak de koriander grof, maar houd enkele blaadjes over voor de afwerking. Meng de granaatappelpitjes en de koriander door de avocadoblokjes.
  • Stel de tartaar samen. Gebruik een hoge serveerring. Vul die voor de helft met de vleestartaar en daarboven de avocadoblokjes.
  • Werk af met grof zeezout, peper, enkele korianderblaadjes en olijfolie.