Tussen januari en augustus gingen in Halle-Vilvoorde 218 bedrijven failliet. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon. Dat is zo'n 13,5% meer dan dezelfde periode vorig jaar en het op één na slechtste cijfers in de afgelopen tien jaar. Al zijn de cijfers volgens UNIZO niet te wijten aan een slabakkende economie, maar wel aan nieuwe wetgeving.
Faillissementen in Halle-Vilvoorde in stijgende lijn
Over heel Vlaams-Brabant gingen 458 bedrijven in de voorbije acht maanden van dit jaar failliet, een kwart meer dan vorig jaar. Vooral in de regio Leuven is de toename groot. Maar volgens zelfstandigenorganisatie UNIZO is er geen reden tot paniek. Niet de economie, maar wel nieuwe wetgeving ligt volgens hen aan de basis van de stijgende cijfers.
"Vzw's en vrije beroepen kunnen voortaan ook failliet gaan, daar waar dat vroeger niet kon. Anderzijds is er sinds 2017 ook de wet op de spookbedrijven waardoor het makkelijker is bedrijven op te sporen die eigenlijk niet actief zijn maar enkel op papier bestaan", zegt Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant aan ROB-tv.
Ook voor het grote verschil tussen de arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde heeft UNIZO een verklaring. "De regio's Brussel en Halle-Vilvoorde hebben veel sneller ingezet op het aanpakken van de spookbedrijven, waardoor ze hun piek in het aantal faillissementen vroeger hadden dan Leuven en de rest van Vlaanderen", aldus Elke Tielemans.