Nieuwe foederzaal voor Oud Beersel

vrij 15 apr 2016

Brouwerij Oud Beersel heeft een nieuwe foederzaal geopend. Daardoor verdubbelt de brouwerij van Gert Christiaens z’n voorraad bier in het historische pand aan de Laarheidestraat.

 

 

 

Het is intussen al tien jaar geleden dat Gert Christiaens de brouwerij Oud Beersel nieuw leven inblies. Eind 2002 was de befaamde brouwerij dichtgegaan en dreigde een stuk historisch en cultureel erfgoed te verdwijnen. “Het was een periode waarin heel wat lambiekbrouwerijen de deuren sloten. De lambieksector zat toen op een dieptepunt met amper tien resterende producten”, vertelt Gert Christiaens.

“Toen ik vertelde dat het mijn bedoeling was Oud Beersel terug op te starten kreeg ik regelmatig de opmerking dat deze bieren enkel nog gedronken werden door de oudste generaties waardoor er op termijn geen klanten meer zouden zijn” vertelt Gert Christiaens, oprichter en brouwmeester van Oud Beersel. Maar dat is wel even anders uitgedraaid. “Lambiekbieren zijn opnieuw erg gegeerd, en er is over de hele wereld een bierrevolutie aan de gang die zure bieren terug op de kaart zet, met de lambiekbieren als grote voorbeeld. Tien jaar na heropstart wordt er nog steeds hard aan de weg getimmerd om onze lambiekbieren te beschermen voor toekomstige generaties. Het is de appreciatie van onze klanten dat mij motiveert om van Oud Beersel mijn levenswerk te maken” zegt Gert.

Oud Beersel heeft net een nieuw foedermagazijn op de tweede verdieping geopend en verdubbelt zo quasi z’n voorraad bier op houten vaten. “Dit is een project waar we meer dan vier jaar aan gewerkt hebben en het is de “kriek” op ons werk van de afgelopen tien jaar” vertelt Gert. De recent toegevoegde foeders waarvan de grootsten 120 hectoliter bier bevatten werden oorspronkelijk gebruikt voor de Italiaanse topwijn Brunello di Montalcino.

Om de tiende verjaardag te vieren lanceert de brouwerij ook een nieuw bier. “Bersalis Sourblend is een mengeling van een blond hooggistingsbier en Lambiek. Het is een bier dat ook de harten zal veroveren van diegenen die nog op de traditionele lambiekbieren dienen verliefd te worden”, meent Gert Christiaens.