Vanaf 1 januari opent jeugdhuis 't Bronneken in Asse opnieuw de deuren. Het jeugdhuis werd tijdelijk gesloten nadat er bij een politiecontrole op 7 december marihuana werd gevonden. De voorbije weken vonden verschillende gesprekken plaats tussen het bestuur van het jeugdhuis, de gemeentediensten en de politie om te bekijken hoe het jeugdhuis een veilige plek kan zijn voor alle Assese jongeren.
Jeugdhuis 't Bronneken mag weer open: "van Asphaltcosite een plek voor en door jongeren maken"
“We hebben allemaal hetzelfde doel: van de Asphaltcosite een plek maken voor en door jongeren”, aldus schepen van Jeugd Kristof Gaublomme. “Het jeugdhuis speelt daarin een belangrijke rol en is de plek waar je je vrienden kan ontmoeten en jezelf kan zijn. We vinden het wel belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt, in een drugvrije omgeving. We vingen verschillende signalen op en besloten daarom samen met de politiediensten een actie op touw te zetten.”
Die actie kwam hard aan bij het bestuur van het jeugdhuis, dat zelf al bezig was om het gebruik van softdrugs in en rond het jeugdhuis terug te dringen. “We voelden ons niet ondersteund, net omdat we hier de laatste weken zo hard op inzetten”, zegt voorzitter van ’t Bronneken, Jonas De Donder aan. “Toch begrijpen we de actie ook, en zijn we zelf vragende partij om met de politiediensten te blijven samenwerken. We steken al onze vrije tijd in het jeugdhuis omdat we geloven in een plek waar jongeren zichzelf kunnen ontwikkelen. We rekenen ook op onze bezoekers om van ’t Bronneken een veilige plek te maken waar iedereen welkom is.” Alle partijen gaan voortaan wekelijks samenzitten.
Burgemeester Koen Van Elsen waardeert de inspanningen. “We zijn blij te merken dat het jeugdhuisbestuur dit moment aangrijpt om goede afspraken te maken. Jongeren moeten kunnen groeien en leren uit wat minder goed loopt, deze ploeg toont alvast veel enthousiasme. Samen met de ondersteuning van de jeugddienst en Formaat (ondersteuner van jeugdwerkinitiatieven, red.) zien we veel potentieel om ’t Bronneken ook in 2025 te laten leven”, besluit hij.