In 2014 koos de VUB van het Pajotse Oetingen uit als uitvalsbasis voor hun baanbrekend onderzoek naar lichttechnologie. Dat is de wetenschap die innoveert met de unieke eigenschappen van het licht. De resultaten daarvan gebruiken we allemaal dagelijks zonder het goed te beseffen. Zo wordt lichttechnologie gebruikt in het onderzoek naar diabetes en kanker, maar ook bij zelfrijdende wagens en voedselcontrole.
“Als je op internet surft, gebruik je fotonica. Als je naar televisie kijkt, gebruik je fotonica. De zonnepanelen op je dak is fotonica”, zegt professor Hugo Thienpont. “Het zijn allemaal componenten waar wij mee aan werken om een betere maatschappij te creëren. Het is dé technologie van de toekomst. Het is een technologie die met zeven procent per jaar groeit, dus economisch zeer belangrijk. Vlaanderen is daar sterk in, Europa is daar sterk in en onze bedoeling is ervoor te zorgen dat Vlaanderen en Europa daar sterk in blíjven.”
De kennis is gegeerd, want heel wat onderdelen die in Oetingen worden gemaakt, zullen gebruikt worden voor prestigieuze projecten. “Zo werken we aan siliciumspiegels voor de Europese ruimtevaart. Het gaat om een missie die naar Venus zal vliegen in 2032. Een ander project is de Einstein Telescope. Dat is een gravitatiegolfdetector die op het drielandenpunt zal gebouwd worden”, zegt professor Michaël Vervaeke.