Zanddeeg
Recept:
- Boter of zachte margarine: 250g
- Bloemsuiker Griessuiker S1 of S2: 250g
- Eierdooier: 2 stuks
- Bloem: 500g
- Bakpoeder: 7g
- Zout: 2g
Bereiding:
- Zorgvuldig en correct afwegen van de grondstoffen.
- De bloem met het zout en het bakpoeder samen ziften? Hierdoor bekomt men een betere verdeling van de grondstoffen onderling.
- Vetstof op kamertemperatuur of zacht maken.
- Suikers, smaakstof en eieren ondermengen.
- De bloem, het zout en het bakpoeder op de bekomen compositie aanbrengen en kort onderwrijven. Opgelet! Niet te lang mengen om het verbranden van het deeg te vermijden.
- Het deegstuk verpakken in plastiek, om verkorsting te voorkomen.
- Bewaren in de koelkast. (deeg laten verharden), het beste het deeg 1 dag op voorhand maken.
Hertoginnenbeslag of biscuit:
Recept voor 1 vorm 30cm lang:
- Eieren 3 stuks
- Griessuiker S1 100 g
- Bloem 100 g
Bereiding:
- Eieren en suiker in een keukenrobot of mixerklopper zeer luchtig opkloppen.
- De gezeefde bloem er voorzichtig maar kordaat ondermengen.
- De vormen ¾ vullen en onmiddellijk in de oven zetten.
- Bakken in de oven: temperatuur 200°C, baktijd 20min.
* Onmiddellijk het beslag omdraaien op een rooster met doek bedekt en laten afkoelen!
Productie kerstgebak slagroom fruit
- De zanddeeg bodem aanpassen aan het beslag en schikken op zuivere tafel.
- Het beslag met behulp van een zaagmes in 2 gelijke delen doorzagen.
- Op de zanddeegbodem dun laagje slagroom aanbrengen.
- Onderste beslagbodem op plaatsen.
- Sauceersiroop aanbrengen op de onderste en bovenste beslag laag.
- Slagroom aanbrengen met de platte spuitmond op de onderste beslagbodem, de stukjes aardbeien, ananas of andere fruit verdelen over de gehele lengte.
- De bovenste beslagbodem op de bodem plaatsen, aandrukken en eventueel de bovenkant sauceren.
- De buche mooi maskeren met slagroom en glad maken met behulp van een papiertje.
- Het geheel omgeven met slagroom met behulp van de spuitzak! (Spuitmond plat voor kerststammen)