Vorig jaar daalde in heel Vlaanderen het aantal verkopen van vastgoed. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Leuven bleef de allerduurste provinciehoofdstad om een huis te kopen, Hasselt de goedkoopste. De gemiddelde prijs van een appartement was het hoogst in Gent. Ontdek hier hoe het in onze provincie gesteld is.
Oostrand rond Brussel duurste regio in onze provincie
De vastgoedmarkt koelde het voorbije jaar af, stelt Fednot. Redenen zijn de rentestijgingen en de algemene economische context. In heel Vlaanderen daalde het aantal verkopen met bijna 17 procent ten opzien van 2022. In Vlaams-Brabant was die daling met 14,6 procent het kleinst. In Vlaams-Brabant kostte een huis in 2023 gemiddeld 420.129 euro. Da’s 4,6 procent meer dan het jaar daarvoor. Een huis kopen was het goedkoopst in Zoutleeuw, Geetbets, Tienen, Landen en Linter en het duurst in Overijse, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Kraainem en Sint-Genesius-Rode.
Een appartement in de provincie kostte gemiddeld 284.885 euro, wat dan weer 1 procent minder was ten opzichte van 2022. Een appartement kopen was het goedkoopst in Landen, Asse, Tienen, Liedekerke en Vilvoorde en het duurst in Huldenberg, Overijse, Wezembeek-Oppem, Keerbergen en Tervuren.
Huizen duurder in Leuven, appartement goedkoper In provinciehoofdstad Leuven kostte een huis in 2023 gemiddeld 462.597 euro, goed voor zo’n 4,2 procent meer dan in 2022. De gemiddelde prijs van een appartement bedroeg in Leuven 285.917 euro, een significante prijsdaling van 6,8 procent ten opzichte van 2022. Toen bleek de prijs van een appartement nog met 12 procent gestegen te zijn.
Leeftijd De gemiddelde leeftijd van een koper is in Vlaams-Brabant 40 jaar. In Leuven ligt dat iets hoger, op 42 jaar. Het aandeel kopers in Vlaams-Brabant dat jonger is dan 30 jaar ligt, op 25,9 procent.