de_witte_lodewijk.jpg

Gouverneur De Witte vraagt extra Vlaamse steun voor betaalbare huisvesting

woe 12 okt 2016

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte heeft in een toespraak voor de provincieraad gepleit voor extra Vlaamse steun om het wonen in de provincie betaalbaarder te maken. Door de hoge vastgoedprijzen komen maar weinig mensen in aanmerking voor een sociale lening. Ook het aantal sociale woningen is in deze provincie beduidend lager dan elders.

Door de duurdere woningen en bouwgronden komen maar weinig Vlaams-Brabanders in aanmerking voor sommige steunmaatregelen van de Vlaamse overheid. Dat illustreerde De Witte door erop te wijzen dat het aantal sociale leningen voor de aankoop van een woning in Vlaams-Brabant bijzonder laag is in vergelijking met andere provincies. "Gelet op de hoge vastgoedprijzen maakt de huidige begrenzing van de aankoopprijs de sociale lening moeilijk toegankelijk in een groot deel van Vlaams-Brabant. We moeten vragen dat dit wordt rechtgezet wanneer de minister het bestaande leningstelsel opnieuw bekijkt", aldus gouverneur De Witte.

Slechts 3,6 sociale woningen voor 100 gezinnen in Vlaams-Brabant

Een ander pijnpunt is het lage aantal sociale woningen in Vlaams-Brabant. Vlaams-Brabant telt gemiddeld 3,6 sociale woningen voor 100 gezinnen, tegenover 5,5 gemiddeld in Vlaanderen. Het aanbod groeit hier ook veel trager dan elders. "Het streefdoel om 8.000 bijkomende sociale huurwoningen te hebben in 2025 vraagt een inhaalbeweging die drie keer zo groot is dan de inspanning die we sinds 2009 geleverd hebben”, zegt De Witte. Eind 2015 stonden er in Vlaams-Brabant 9.782 inwoners op een wachtlijst voor een sociale woning. De Witte wees erop dat de sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaams-Brabant meer dan elders worstelen met hoge vastgoedprijzen, zodat er ook hier nood is aan extra overheidssteun. "Met Vlabinvest kunnen we daar in de Vlaamse rand al iets aan doen, maar niet genoeg".

Uit statistieken blijkt dat in Vlaams-Brabant vooral alleenstaanden, eenoudergezinnen en mensen met een laag inkomen steeds meer problemen ondervinden om hun huisvesting te betalen. Als er niets aan de situatie verandert zullen de problemen alleen maar toenemen want tegen 2030 wordt een stijging van het aantal huishoudens in Vlaams-Brabant voorspeld met 40 a 50.000 want het totale aantal op meer dan 500.000 brengt.