Het ontwerpdecreet voor bouwbeperking in overstromingsgebied dat de Vlaamse regering voorbereidt, heeft als gevolg dat 250 kavels in bouwzone of woonuitbreidingsgebied in het centrum van Merchtem niet meer mogen worden bebouwd. De gemeente luidt de alarmbel.
Eigenaars 250 kavels in Merchtem onzeker over bouwmogelijkheid
"We waren er zelf niet goed van toen we tijdens de startvergadering over het decreet voor bouwbeperking in overstromingsgebied te horen kregen dat Merchtem-centrum hierin zwaar getroffen wordt", zegt burgemeester Eddie De Block (Open Vld). "Het gaat voorlopig om een ontwerpdecreet maar we zijn bang dat het snel- snel door het Vlaams Parlement zal worden goedgekeurd”, aldus De Block.
Het ontwerpdecreet voorziet dat in Merchtem-centrum, op grote percelen aan de Reedijk, achter de site Lactovita en een deel van de Gasthuisstraat geen woningen meer mogen worden gebouwd tenzij men kiest voor woningen op palen. Het gaat om percelen waarvoor al verschillende verkavelingsvergunningen zijn afgeleverd. De gemeente maakte hiervoor ook al Bijzondere Plannen van Aanleg (BPA's) op. Eigenaars van zo'n perceel zouden door de bouwbeperking die de Vlaamse regering wil invoeren, hierdoor geen rechtszekerheid meer hebben. Hun bouwgrond wordt met andere woorden veel minder waard. “Nochtans is Merchtem-centrum is sinds de waterbeheersingswerken die tien jaar geleden zijn aangevat, niet meer overstroomd. Maar de Vlaamse overheid baseert zich bij de opmaak van het decreet nog altijd op de toestand van voor de bufferbekkens. Daardoor wordt het centrum nog aanzien als mogelijk overstromingsgebied en willen ze daar dus de bouwbeperking invoeren. Dat vinden wij niet correct”, aldus De Block. Ook pikt de gemeente het niet dat het zo’n 40% van de planschade zal moeten betalen, geschat wordt zo’n 10 miljoen euro. De rest wordt door de Vlaamse overheid gefinancierd. Het schepencollege heeft alvast zijn ongenoegen duidelijk gemaakt bij bevoegd Joke Schauvliege (CD&V).