ziekenhuis_asse2.jpg

Ziekenhuizen in onze regio niet geschikt voor operaties longkanker

vrij 22 apr 2016
De ziekenhuizen van Halle en Vilvoorde mogen niet langer longkankeroperaties uitvoeren. Dat vindt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Het kenniscentrum vindt dat er meer ziekenhuisnetwerken moeten komen, waarbij elk ziekenhuis zich specialiseert in bepaalde behandelingen. Zo wordt de expertise gebundeld en worden patiënten beter geholpen.

Longkankerpatiënten operen vraagt heel wat specialisatie van chirurgen. Niet elk ziekenhuis heeft die. Uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg blijkt dat in ziekenhuizen met jaarlijks minder dan tien longkankeroperaties binnen de 60 dagen gemiddeld meer patiënten overlijden dan in ziekenhuizen met meer dan tien operaties. In het AZ Sint-Maria in Halle werden in 2014 vier operaties uitgevoerd, in het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde acht.

Het Kenniscentrum vindt dat alle ziekenhuizen die jaarlijks minder dan tien longkankeroperaties uitvoeren, daarmee moeten stoppen. Via een ziekenhuisnetwerk kunnen ze patiënten doorverwijzen naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld longkankerbehandelingen. Zoals het ziekenhuis van Asse dus, dat  longkankerpatiënten doorstuurt naar het ziekenhuis van Aalst. Ook Minister van Volksgezondheid De Block is het idee gunstig gezind. Zij wil dit jaar nog de bestaande ziekenhuisnetwerken concreter maken.