De gemeente Meise wil een gezonde en ook een hartveilige gemeente worden. Het gemeentebestuur kocht een Automatische Externe Defibrillator (AED) aan en plaatste die aan het gemeenschapscentrum de Muze in het centrum van Meise. Volgens schepen van gezondheid Sonja Becq (CD&V) wil de gemeente zo de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand vergroten en de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten.
Meise plaatst defibrillator aan gemeenschapscentrum De Muze
don 15 jan 2015
Een automatische externe defibrilator kan levens redden. Per jaar sterven ongeveer 10.000 Belgen aan een hartstilstand. Zo’n 30 Belgen per dag krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 5 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het tot 70 % kans om te overleven. Het grote voordeel van een AED-toestel is dat het zo gemakkelijk te gebruiken is. De AED analyseert het hartritme en bepaalt automatisch of een stroomstoot kan helpen. Het geeft gesproken instructies en leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.
'Maar zo'n toestel heeft natuurlijk enkel nut als het ook snel bereikbaar is,' benadrukt schepen Sonja Becq. De ligging aan de Muze is dan ook ideaal volgens haar. Het is trouwens al het derde AED-toestel in Meise. Ook op de terreinen van voetbalclubs KFC Meise en K. Wolvertem SC, waar intensief gesport wordt, zijn er al externe defibrillatoren te vinden. En daar stopt het niet. 'We moeten mensen ook aanmoedigen om dit AED-toestel te gebruiken', vindt Becq. 'Ze moeten hun vrees overwinnen om hulp te verlenen. Daarom voorzien we in overleg met het Rode Kruis Meise ook opleidingmomenten zowel voor het gemeentepersoneel als voor de bevolking. Bij deze doen we dus al een warme oproep om deel te nemen.'