De gemeente Machelen en Harno, de doktersvereniging uit de noordrand, hopen dat de hogere overheden rekening houden met de slechte luchtkwaliteit in de randgemeenten bij de opmaak van de vliegwet. Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt immers dat de Noordrand meer ultrafijn stof te slikken krijgt dan Brussel. En daar speelt de aanwezigheid van de luchthaven een rol.
Luchtkwaliteit in noordrand is "zeker precair en zeker zorgwekkend"
vrij 13 mei 2016
Piek in fijn stof
De luchtkwaliteit in de Rand is slechter dan in Brussel. Dat blijkt uit metingen in oktober en november vorig jaar. Vooral de piek in ultrafijn stof is verontrustend. En die wordt onder meer veroorzaakt door de verbranding van kerosine, de brandstof van zware voertuigen en vliegtuigen.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"46361","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"175","width":"609"}}]]
Vliegverkeer niet afschaffen, wel beter spreiden
"De situatie is zeker precair en zeker zorgwekkend," vertelt de Machelse schepen van Leefmilieu Marc Verberckmoes. "Vooral onze deelgemeente Diegem blijkt nu dat er niet alleen lawaaihinder is, maar ook fijn stof." Hij vraagt de overheden om rekening te houden met deze nieuwe gegevens als ze de vliegwet binnenkort betonneren. Verberckmoes pleit niet voor een afschaffing van het vliegverkeer, wel voor een betere spreiding.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"46362","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"151","width":"610"}}]]
Opvallend meer aandoeningen aan de luchtwegen
Ook Harno, de vereniging van huisartsen uit de Brusselse Noordrand, luidt de alarmbel. Voorzitter Wilfried Harno heeft de voorbije jaren een forse toename gezien van aandoeningen aan de luchtwegen: "Dan denk ik aan aanslepende hoest, chronische bronchitis en allergieën, zeker bij jongeren en kinderen. Luchtvervuiling speelt daar zeker een rol in."