Onze regio kreunt al onder een historische achterstand in de welzijnssector. De verwachte bevolkingsgroei én de vluchtelingencrisis zullen het probleem alleen maar vergroten. Dat was vanmiddag te horen in de welzijnscommissie van het Vlaams parlement..
Geen extra maatregelen voor achterstand welzijnssector in Vlaams-Brabant
Een inwoner van Vlaams-Brabant heeft minder kans op goede hulpverlening dan inwoners van andere Vlaamse provincies. Dat bleek onlangs nog uit cijfers van de provincie Vlaams-Brabant. “De cijfers van Leuven smukken het geheel nog wat op. Maar de noden blijven hoog. Zeker als je weet dat er een bevolkingstoename van 6% wordt verwacht. We zullen dus echt wel een tandje moeten bijsteken om de historische achterstand in de welzijnssector weg te werken”, aldus Katia Segers (Sp.a) vanmiddag in de commissie Welzijn van het Vlaams parlement.
Met het investeringsfonds 'Vlabzorginvest' maakt de Vlaamse regering grond en kapitaal beschikbaar voor bijkomende zorginstellingen. “Maar de zorgsector en welzijnsorganisaties moeten ook zélf initiatieven nemen”, antwoordt Jo Vandeurzen (CD&V), Vlaams minister voor Welzijn. “We hebben ook een oproep gedaan aan de gemeenten zoals voor de vluchtelingencrisis. Maar in sommige regio’s is het blijkbaar moeilijker om infrastructuur vrij te maken. Daarom dat het impulsfonds een goeie zaak is dat we verder kunnen continueren”, aldus Vandeurzen.
Maar dat is voor de N-VA onvoldoende. “Ik vind dat uitzonderlijke situaties uitzonderlijke maatregelen vragen”’, reageerde Peter Persyn (N-VA) Tot slot vroeg Jo De Ro (Open VLD) ook aandacht voor de vluchtelingen die in onze regio toekomen en de druk op de welzijnssector wellicht zullen verhogen.