Met deze investering komt Dilbeek tegemoet aan de vraag van sport-, seniorenverenigingen en het lokale Rode Kruis. De drie toestellen kosten samen13.752,38.
Op langere termijn komen er nog meer AED- toestellen in Dilbeek. Dat is nodig voor een erkenning als hartveilige gemeente. In het najaar start ook een campagne om de bevolking in te lichten over de locatie van deze toestellen.
Overname
Dilbeek plaatst niet alleen nieuwe toestellen, maar neemt ook de zorg en het onderhoud van eerder geplaatste toestellen voor zijn rekening. “Sommige sportclubs en/of verenigingen plaatsten al op eigen initiatief een automatische externe defibrillator (AED). Maar die toestellen hangen meestal binnen. Het plan is deze toestellen naar de buitenkant van de betrokken gebouwen te plaatsen en voor iedereen bereikbaar te maken. De kosten voor de verplaatsing, onder meer de aanleg van een bijkomende elektriciteitsleiding, neemt de gemeente voor haar rekening. Ook het onderhoudscontract neemt de gemeente over”.
“Dat een AED-toestel geen overbodige luxe is op veel gebruikte sportaccommodaties, bewezen recent twee incidenten op het Roelandsveld, die gelukkig goed afliepen”, zegt schepen van Sport Van den Houte.
Opleiding
Met de plaatsing van een toestel is de kous niet af. Een ruim aantal mensen moet een opleiding krijgen om deze toestellen op een correcte manier te gebruiken. “Wij schakelen daarvoor de sportraad en enkele gebrevetteerde medewerkers van Dilkom in om de bestuursleden en/of trainers van de sportclubs het gebruik van de toestellen aan te leren. Daarnaast bekijken we ook nog hoe we opleidingen door het Rode Kruis kunnen organiseren, want hoe meer mensen het toestel kunnen bedienen, hoe meer levens gered kunnen worden”, aldus Van den Houte.