Bij Landelijke Thuiszorg, een erkende dienst voor gezinszorg die ook kraamzorg aanbiedt, is duidelijk voelbaar dat ook in Vlaams-Brabant steeds meer mama’s kraamzorg wensen in te schakelen na een verkort ziekenhuisverblijf.
Kraamzorg aan huis boomt in onze provincie
De cijfers zien er voor onze provincie zo uit: in het eerste semester van 2015 kwamen er bij Landelijke Thuiszorg 533 aanvragen binnen, in het eerste semester van dit jaar 687. Dat is een groei van 28,9%.
Ook het aantal al geholpen kraamgezinnen is in de eerste jaarhelft toegenomen van 517 tot 625 geholpen gezinnen, of een toename met 17,3 %. Die stijging zal zich, gelet op de toename in aanvragen verder doorzetten, omdat heel wat mama’s die een aanvraag tot kraamzorg deden, pas in de komende maanden zullen bevallen. Daarnaast zijn de ziekenhuizen pas gestart of moeten ze zelfs nog starten met het nieuwe beleid inzake verkorting van de ligdagduur. Die werd vorig jaar door minister van Volksgezondheid Maggie De Block aangepast. Landelijke thuiszorg zit dus nog helemaal niet op kruissnelheid.
Capaciteit moet naar omhoog
Bij Landelijke Thuiszorg zijn ze erg blij met de ontwikkeling waarbij de prille mama’s sneller naar huis keren na een bevalling in het ziekenhuis. Met een kwalitatieve thuisondersteuning is dat perfect haalbaar.
Tegelijk zijn ze bezorgd want de capaciteit aan uren gezinszorg moet dringend omhoog. Vandaag is het zo dat elk extra uur dat wordt aangeboden aan jonge gezinnen, niet meer beschikbaar is voor andere doelgroepen zoals ouderen met beperkingen, personen met een handicap, chronisch zieken, … De uren komen allemaal uit hetzelfde globale urencontingent gezinszorg. De effecten van de verkorting ligdagduur moeten dan ook dringend worden opgevangen door een uitbreiding van het contingent want de huidige situatie is niet langer houdbaar.
Ook aandacht voor de betaalbaarheid
Niet alleen de capaciteit is een issue maar ook de betaalbaarheid. Voor gezinszorg betaalt men een bijdrage die rekening houdt met het inkomen en de gezinslast. De kraamzorggezinnen zijn vaak tweeverdieners waardoor de toepassing van het wettelijk stelsel voor hen tot een hoge bijdrage zou leiden. Kraamzorg wordt echter typisch aangeboden op een moment dat gezinnen geconfronteerd worden met zware uitgaven (afbetalingslast huis, verbouwingen, verlaging gezinsinkomen door bevallingsrust, een bijkomend familielid, opvoeding broertjes en zusjes, …). Daarom stelt Landelijke Thuiszorg voor om de eigen bijdrage bij kraamzorg te begrenzen tot maximum 10 euro per uur zodat de hoogte is afgestemd op de financiële situatie van jonge gezinnen.
Onze reporter bracht samen met een kraamverzorgende van Landelijke Thuiszorg een bezoek aan mama Lotte die net bevallen is van Bente. Een verslag in ons nieuws!