Ongeveer 250 personen hebben zaterdagavond in de Gooikse deelgemeente Oetingen met fakkels gemanifesteerd tegen de dreigende uitwijzing van een Armeens gezin met twee kinderen dat sinds vijf jaar in ons land verblijft.
Ongeveer 250 personen hebben zaterdagavond in de Gooikse deelgemeente Oetingen met fakkels gemanifesteerd tegen de dreigende uitwijzing van een Armeens gezin met twee kinderen dat sinds vijf jaar in ons land verblijft.
Krachtig signaal
Het initiatief tot de steunbetuiging ging uit van het oudercomité van de school waar de twee kinderen school lopen. Dat de asielaanvraag definitief afgewezen werd, is voor het steuncomité onbegrijpelijk. "Het gezin is het toonbeeld van perfecte integratie. Ze spreken allen Nederlands en zijn actief als vrijwilligers in verschillende verenigingen. Ze zijn lief, vriendelijk en aangenaam. We willen dan ook een krachtig signaal geven aan de bevoegde instanties om ervoor te zorgen dat deze familie alsnog in Oetingen kan en mag blijven", aldus het comité.
Verblijfsvergunning omwille van humanitaire redenen
Een petitie-actie ter ondersteuning van deze eis leverde tot dusver 541 handtekeningen op. Het Armeens gezin en het comité hebben na de afwijzing van de asielaanvraag alle hoop gesteld op een procedure om een verblijfsvergunning te verkrijgen omwille van humanitaire redenen.
"Kritiek van N-VA is desinformatie"
Burgemeester Michel Dooms, die ook meeliep in de optocht, reageerde er ook op de kritiek van de lokale N-VA-afdeling. Die beschuldigde het gemeentebestuur van Gooik in een persmededeling ervan het gezin de afgelopen drie jaar onterecht geldelijke steun en een woning bezorgd te hebben, terwijl men goed wist dat het begin 2013 een negatieve beslissing over hun laatste asielaanvraag ontvangen had. Volgens de Gooikse burgemeester Doomst is dit totaal foutieve informatie. "Het is pas eind vorige maand dat we voor het eerst een bevel tot uitwijzing ontvangen hebben. In samenspraak met Fedasil had het gezin tot dan recht op verblijf. Als er geen doorbraak komt omwille van humanitaire redenen zullen we hen eind januari het bevel tot uitwijzing moeten overhandigen. Het recht op verblijf vervalt dan en het gezin zal dan moeten verhuizen naar een asielcentrum", aldus Doomst.