Bij de crash van een boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli vielen in Oekraïne bijna 300 doden, voornamelijk Nederlanders. Eddy De Valck uit Beigem, een deelgemeente van Grimbergen, is forensisch tanddeskundige en hielp in een kazerne in het Nederlandse Hilversum bij de identificatie van de slachtoffers.
Grimbergse tanddeskundige identificeert slachtoffers vliegramp Oekraïne
Eddy De Valck is 61. Op zijn 24ste besloot hij, naast gewoon tandarts, ook forensisch tanddeskundige te worden. In al die jaren identificeerde hij slachtoffers bij tal van rampen. Van het busongeval in Sierre, tot de treinramp in Buizingen. Van An en Eefje tot de tsunami in Thailand. Telkens werd Eddy ingeschakeld. Er is één beeld dat op zijn netvlies blijft plakken in de nasleep van de opdracht in Hilversum. Meer bepaald de bloemenzee en de duizenden mensen die de rouwstoet kwamen begroeten.
Toch kan Eddy de knop omdraaien als hij aan zijn job begint. De kern van zijn taak bestaat erin om het gebit van voor het overlijden te vergelijken met het gebit na het overlijden. De zogenaamde ‘ante mortem-post mortem’-vergelijking. “Bij een kleine ramp doen we alles manueel”, verduidelijkt Eddy De Valck. “Maar bij een grote ramp zoals in Oekraïne worden de gegevens ingebracht in een computer die zelf vervolgens de vergelijking maakt”.
De grote moeilijkheid is vaak de gegevens te pakken te krijgen bij de tandarts van het slachtoffer. Soms is de informatie onvolledig of weet de familie niet wie de behandelende tandarts is. Daarom kan een identificatie lang duren.
Het forensisch tanddeskundige noemt zijn werk zeer belangrijk. Zowel voor het slachtoffer als de nabestaanden. Je kan immers een nummer omzetten in een naam. En van zodra dat gebeurd is kan het lichaam overgedragen worden aan de familie en kan ook het echte rouwproces beginnen.