OCMW's in faciliteitengemeenten blijven bestaan

9 jaar geleden

In 2019 houden de OCMW's in Vlaanderen op te bestaan, en nemen de gemeentebesturen alle bevoegdheden over. Maar dat is niet het geval in de zes faciliteitengemeenten. Het statuut van de faciliteitengemeenten is namelijk verankerd in de grondwet.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 moeten de OCMW's verdwijnen en nemen de gemeentebesturen de taken over. Dat betekent onder meer dat de schepen van Sociale Zaken de taken van de vroegere OCMW-voorzitter overneemt en dat de OCMW-raden verdwijnen. 

Niet in de faciliteitengemeenten

Maar die OCMW-raden zijn in de faciliteitengemeenten net iets anders georganiseerd. “De grondwet bepaalt dat de OCMW-raad in een faciliteitengemeente rechtstreeks verkozen wordt. De maatregelen die nu genomen worden geven hier dus bijkomende complicaties”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Armand Hermans uit Wemmel. 

Uit de conceptnota van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans blijkt inderdaad dat de faciliteitengemeenten uit de boot vallen. Ook burgemeester Vansteenkiste van Wemmel is niet echt gelukkig met de situatie. Want het OCMW afschaffen in de faciliteitengemeente kan dus niet zomaar. Daarvoor moet de grondwet gewijzigd worden. “En wellicht zal daar geen meerderheid voor gevonden worden in de Kamer. Niet bij de Franstaligen en niet bij de Nederlandstaligen”, vreest burgemeester Vansteenkiste.

De kans is dus bijzonder groot dat de huidige situatie behouden blijft in de zes faciliteitengemeenten. Burgemeester Calmeyn van Drogenbos vraagt intussen aan minister Homans bijkomende tekst en uitleg over haar plannen met de OCMW's in de faciliteitengemeenten.