Voor het Neerpedegebied werd een grensoverschrijdend richtplan opgemaakt. Dat moet al het versnipperde groen verzamelen en het landschap aan de rand van Brussel bewaren. Het gebied loopt vanuit Anderlecht over in Sint-Anna-Pede en Vlezenbeek.
Vlaanderen en Brussel werken samen om Neerpedevallei te bewaren
Het Neerpedegebied staat onder druk. Het ligt vlakbij Brussel en is dus gegeerd bij bouwpromotoren. Voorts ligt heel wat landbouwgebied er braak bij. Om deze groene long te bewaren hebben Brussel en Vlaanderen samen het Intergewestelijk Richtplan ‘Neerpede – Vlezenbeek - Sint-Anna-Pede’ aangevraagd. Met de grenzen werd er dus geen rekening gehouden. Ook Leefmilieu Brussel, de Vlaamse Landmaatschappij, de gemeenten Anderlecht, Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw en de provincie Vlaams-Brabant werden bij de opmaak betrokken.
Met het plan willen Brussel en Vlaanderen de open ruimte en de vergezichten in dit gebied bewaren. “In eerste instantie willen de gewesten de grote landschappelijk structuurelementen versterken door het typische landschap te herstellen. Dit kan een grote toeristische troef worden”, zegt Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck. Daarom wil men het gebied beter ontsluiten voor toeristen, sportliefhebbers en fietsende pendelaars. Tot slot hamert het richtplan op het ecologisch herstel van de beekvalleien van de Pede, Vogelzang en Broekbeek.
Vlaanderen en Brussel beseffen dat dit plan voor beide gewesten een win-winsituatie is. Voorlopig gaat het slechts om een visie. “Maar deze studie moet meer worden dan een verzameling fraaie wensdromen. Daarom willen we op korte termijn komen tot concrete verwezenlijkingen”, zegt Toon Denys van de Vlaamse Landmaatschappij in een reactie. (foto sint-pieters-leeuw.eu)