van_kemseke.jpg

‘Vilvoorde is niet Mosul, stop met die negativiteit’ aldus CD&V

din 22 aug 2017

In Vilvoorde is de lokale CD&V de negativiteit rond de Zennestad beu. Sinds bekend raakte dat Abdelbaki Es Satty, de terrorist die verantwoordelijk wordt gesteld voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils, begin 2016 mogelijk ook in Vilvoorde verbleef, wordt de stad opnieuw gelinkt aan het terrorismedossier. CD&V wil een nieuw rondje Vilvoorde-bashing vermijden en pleit voor sereniteit. 

'Het is shockerend dat iemand die in staat is tot zo een onmenselijke terroristische aanslag als die in Barcelona een paar maanden zou verbleven hebben in onze stad. Voor zo'n individuen is er geen plaats, niet in Vilvoorde, niet in onze maatschappij. Laat de onderzoekers nu maar uitvissen waar hij precies verbleef toen hij in België was”, verduidelijkt CD&V-boegbeeld Peter Van Kemseke. “Maar dit mag geen aanleiding zijn om Vilvoorde de komende dagen of weken opnieuw voortdurend in een negatief daglicht te plaatsen. Of zelfs als een 'jihadnest' te bestempelen, zoals ik vandaag las. Dat is er zwaar over, dit is Mosul niet, of Raqqa. En we zijn in 2017, niet in 2014, toen Vilvoorde voortdurend in de nationale en internationale pers kwam vanwege het probleem van de Syriëstijders. Het is veel te gemakkelijk om te zeggen: 'Het is Vilvoorde weer'”, aldus Van Kemseke.

Het lijkt er ondertussen trouwens steeds sterker op dat als de imam al duistere plannen had in het Vilvoordse, hij die daar niet heeft kunnen uitwerken omwille van de doorgedreven deradicaliseringsaanpak. Hij vond een job in een Machelse moskee. Maar de moslimgemeenschap zelf rook al snel onraad en vroeg de politie van Vilvoorde en Machelen om de man te checken. Korte tijd later werd hij de laan uitgestuurd. "Ik krijg inderdaad zeer veel vragen vanuit buitenlandse media die opmerken dat het toch wel bijzonder is dat de moslimgemeenschap zelf naar de politie en de lokale besturen stapt omdat ze vragen hebben bij een imam die vanuit Spanje komt", zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a) van Vilvoorde. "Ik denk dus dat de moslimgemeenschap heel alert gereageerd heeft en dit toont ook aan dat er heel wat zaken veranderd zijn", aldus nog Bonte.