file_3.jpg

KMO's Vlaams-Brabant meeste last van files

vrij 12 feb 2016

Vier op tien Vlaamse KMO's ondervinden redelijk tot veel last van de fileproblemen. Dat blijkt uit een bevraging door UNIZO bij 989 Vlaamse bedrijven. In Vlaams-Brabant en Antwerpen loopt dat zelfs op tot de helft van de kmo's. In onze provincie ondervindt 32 procent veel hinder en 16 procent redelijk wat hinder van de files. 

Economisch verlies

Door de vele files lopen bedrijven volgens UNIZO klanten mis, geraken werknemers niet tijdig op hun werk, komen leveringen of bestellingen te laat aan. "Bedrijven proberen wel creatief met het fileleed om te gaan door werknemers in hun omgeving aan te werven, flexibele werktijden in te voeren en te delokaliseren", aldus de middenstandsorganisatie.

Ontdubbeling RING en uitbouw GEN

UNIZO pleit voor een aantal dringende ingrepen zoals de ontdubbeling van de Brusselse ring, de uitbouw van het GEN-netwerk in Brussel en de snelle realisatie van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. De organisatie vraagt ook om het systeem van de spitsstroken verder uit te breiden wegens hun positieve impact op files. UNIZO staat ook achter de beslissing van de Vlaamse overheid om de middelen voor De Lijn efficiënter in te zetten door van basismobiliteit over te stappen naar basisbereikbaarheid.

16 van 19 Vlaamse pijnpunten in Vlaams-Brabant

In een reactie bevestigt Peter Van Biesbroeck, directeur van VOKA Vlaams-Brabant, dat mobiliteit de voornaamste prioriteit is voor zijn werkgeversorganisatie. "Momenteel situeren 16 van de 19 Vlaamse pijnpunten zich in Vlaams-Brabant", aldus Van Biesbroeck die dan ook niet begrijpt waarom de Vlaamse overheid meer prioriteit geeft aan de verkeersproblemen in Antwerpen. "De ring rond Brussel is voor de economie minstens zo belangrijk zoniet belangrijker".