vlcsnap-2016-06-09-12h40m33s181.png

50 jaar 'Vriendenkring van de Belgische Stewardessen'

don 9 jun 2016

'De vriendenkring van de Belgische Stewardessen' vierde deze week in het vliegtuigmuseum in het Jubelpark in Brussel hun 50-ste verjaardag. Naar aanleiding daarvan werd ‘Welkom aan boord’ voorgesteld van Katrien Steyaert, een boek over het leven en werken in de lucht, vroeger en nu.

Airhostessen moesten vroeger hun carrière beëindigen wanneer ze huwden of 40 jaar werden.  Omdat hun leven daardoor grondig veranderde en ze toch contact met elkaar wilden houden, werd ‘De vriendenkring van de Belgische Stewardessen’ opgericht. “Als we elkaar nu tegenkomen dan praten we nog over onze vluchten. Soms zijn dat trieste verhalen  van mensen die aan boord overleden zijn of fijne verhalen over een baby die tijdens een vlucht geboren is”, vertelt ons Cécile Gosez, een ex-airhostess uit Beersel. “Ik heb met plezier koningin Fabiola mogen bedienen, een heel vriendelijke dame. Heel discreet ook. En in ’86 mocht ik de Belgische ploeg begeleiden naar het WK in Mexico”, herinnert Ingrid De Schrijder uit Sterrebeek zich nog.

Ook al werd de carrière van sommige leden vroegtijdig beëindigd, de passie voor de luchtvaart is altijd gebleven. Volgens hen is dit een aparte wereld die met niets te vergelijken valt. En ook die wereld is er eentje in verandering. Dat lees je in het boek ‘Welkom aan boord’ dat werd voorgesteld door Katrien Steyaert. De schrijfster  interviewde stewardessen van vroeger en nu om na te gaan hoe de job in al die jaren geëvolueerd is. Ze sprak ook airhostessen die in de jaren '40 en '50 vlogen en die niet bang waren van avontuur. “Er viel al eens een vliegtuig uit de lucht. Het was toen vaak improviseren. Ik heb ook een stewardess geïnterviewd die naar China ging met missionarissen. Die deden er 8 dagen over om er te geraken. Die moesten elke middag stoppen omdat de benzine op was”, aldus schrijfster Katrien Steyaert.

Dit en nog veel andere anekdotes en getuigenissen krijg je vanavond in KrisKras.