gooik_archeologie.jpg

Zit er een Romeins dorp verstopt in Gooik?

din 26 jul 2016

Vlaanderen wil een gebied langs de Edingsesteenweg in de Gooikse deelgemeente Kester archeologisch beschermen. Archeologen gaan ervan uit dat de plek, van verschillende hectaren groot, waardevoller is dan iedereen tot nu dacht. 

Dat Kester een Romeins verleden heeft, is al langer bekend. Lang werd gedacht dat de naam van de gemeente afgeleid was van 'castrum', een Romeins legerkamp. Maar archeologisch onderzoek toont hier weinig militaire aanwezigheid aan. Wel veel handel.

Amateur-archeoloog Bart Van Camp: “Deze plaats was een belangrijke handelsplek langs grote steenwegen. Het is begonnen als een soort van politiepost, maar al snel uitgegroeid tot een dorp. Een gehucht waar mensen uit de regio al snel de kans zagen om hun waar kwijt te raken.”

En dat maakt de plek archeologisch interessant. Vooral omdat de Romeinse vicus bijna volledig onbebouwd - en dus onaangeroerd - is. Daarom wil Vlaanderen de site archeologisch beschermen. Maar de gemeente plaatst daar wel enkele vraagtekens bij.

Eerste schepen van Gooik, Simon De Boeck: “We zijn trots dat we die Romeinse oorsprong hebben en we zijn er volledig voorstander van om dat zoveel mogelijk te bewaren. Het enige wat wij vragen is dat mensen die willen bouwen of landbouwers die hun veld willen bewerken, dat nog kunnen doen zoals vroeger."

Straks in ons nieuws: meer beeld, tekst en uitleg.