ensor_en_de_boeck2.jpg

August De Boeckmuseum in Merchtem opent in 2017 met primeur

woe 21 sep 2016

Merchtem wil van het August De Boeckmuseum een echt pareltje maken en verwerft daarom twee originele etsen van James Ensor. Die maakte de etsen als eerbetoon aan zijn tijdsgenoot en Merchtemse toondichter August De Boeck. Kostprijs: 8.000 euro.

"Ik ben enorm fier en blij dat we twee originele etsen van James Ensor kunnen kopen", zegt schepen van Cultuur David De Valck (Open Vld). "De etsen hebben voor Merchtem een wel heel bijzondere betekenis. Zo heeft James Ensor beide etsen opgedragen aan tijdsgenoot en onze Merchtemse componist August De Boeck (1865-1937). De gemeente kan de etsen kopen van een lid van het August De Boeckcomité. Die had ze 10 jaar geleden gekocht op een officiële veiling aan 8.000 euro en wil ze voor dezelfde prijs aan ons verkopen. We voorzien de uitgave in de budgetwijziging zodat eind dit jaar de aankoop kan geregeld zijn. De etsen zullen heel goed tot hun recht komen in ons August De Boeckmuseum waarvoor we al vijf jaar hard aan het werken zijn", aldus De Valck.


De Boeckmuseum opent in 2017

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"51074","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"164","style":"width: 214px; height: 164px; float: left;","width":"214"}}]]Het De Boeckmuseum zou normaal geopend worden in 2015, maar dat gebeurde niet. "We willen echt dat de collectie top is", gaat De Valck verder. "Ik open liever een museum waarvan de mensen zullen zeggen dat het de moeite is. We vertellen er het leven en werk van August De Boeck aan de hand van foto's, geschriften, partituren, maar ook aan de hand van échte zaken. Zo hebben we na zoekwerk de laatste identiteitskaart van August De Boeck kunnen opsporen. Tevens konden we een foto van een vriendin van De Boeck bemachtigen. Het museum, waar je ook heel muziekstukken van De Boeck zal kunnen beluisteren, zal openen in 2017”, besluit De Valck.

Voorts zal er een introductiefilm geprojecteerd worden waarin getuigen aan het woord worden gelaten die De Boeck nog levend hebben gekend.