protest_luchthaven.jpg

Teveel luchthavenbedrijven werken met interimkrachten, vinden ACV en KAJ

din 22 sep 2015

Op Brussels Airport hebben jongeren van de christelijke vakbond en de KAJ actie gevoerd tegen de arbeidsomstandigheden in de luchtvaartsector. Teveel luchthavenbedrijven werken met interimcontracten of met dag- en weekcontracten 

‘Brussels Airport, een sociaaleconomische motor voor de regio’s’, zo heet het event dat verschillende sociale partners vandaag op Zaventem organiseren. Hiermee willen onder meer de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en het Regionaal Economisch Sociaal Overlegcomité (RESOC Vlaams-Brabant) het maatschappelijk belang van de luchthaven voor de verschillende regio’s in de verf zetten.

“Maar de werkomstandigheden kunnen veel beter”, dat vinden onder meer de KAJ en de ACV-jongeren die in de marge van de studiedag actie voerden op Zaventem. “Er is een toenemende interim-problematiek hier op de luchthaven. Er zijn momenteel bedrijven, zoals Autogrill, die met 23% interimkrachten werken. Bij DHL gaat het om 36% van de werknemers.  We hebben verschillende jongeren geïnterviewd die op interimbasis werken en we merken dat er op grote schaal misbruik is. Vaak worden ze niet betaald wanneer ze ziek zijn of wanneer ze een arbeidsongeval hebben”, vertelt Jeroen Van Ranst van KAJ Vlaams-Brabant.

“We hebben ook gevallen van mensen die al jaren na elkaar met week- of dagcontracten werken en waarbij ze enkel opgeroepen worden als het nodig is. Die onzekerheid weegt op de jonge mensen”, aldus Tom Vrijens van de christelijke vakbond.