Zowat in alle gemeenten van onze regio worden vandaag herdenkingen georganiseerd naar aanleiding van Wapenstilstand. Opvallend is dat steeds meer gemeenten ook de kinderen van de lagere scholen betrekken bij dit gebeuren.
Steeds meer gemeenten betrekken kinderen bij herdenking Wapenstilstand
Op 11 november 1918, na 1.568 dagen wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van de Grote Oorlog. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. Zowat in alle gemeenten wordt het einde van de eerste wereldoorlog herdacht met een eucharistieviering en wordt er een bloemenkrans neergelegd aan het oorlogsmonument. En heel wat gemeenten doen daarbij een beroep op het jonge volkje.
Zo zullen in Zemst de leerlingen van de gemeentelijke basisschool De Waterleest een muzikaal intermezzo verzorgen (10u) aan het oorlogsmonument en op het militaire kerkhof van Eppegem.
In Merchtem worden de leerlingen van de Rinkeling betrokken bij de herdenking in Brussegem. Zij zullen om 10u30 aan de het gedenkteken aan de hand van poëzie de gruwel van 100 jaar geleden herdenken.
In Relegem (Asse) wordt de eucharistieviering (10u) muzikaal opgeluisterd door het zangkoor en de kinderen van de 12+-catechese.
In Wezembeek-Oppem werd Wapenstilstand donderdag al herdacht waarbij ook alle leerlingen van de basisscholen De Letterbijter, La Fermette en het Heilig Hart College aanwezig waren (zie foto). Ze brachten er onder meer een oudstrijders-rap en lazen de namen voor van de gesneuvelden in hun gemeente. Voorts riepen ze iedereen op om zelf de vrede uit te dragen op school, in de familie- en vriendenkring.
In Halle brachten de leerlingen van de verschillende scholen de voorbije week een bezoek aan de begraafplaatsen in Halle en Lembeek. De kinderen kregen er tekst en uitleg van de voorzitter van de Nationale Oudstrijdersbond Jos Ramakers en secretaris Jan Vanhaelen.