We gaan er te vaak vanuit dat jongeren die radicaliseren arm en laaggeschoold zijn. Ook jongeren die het goed hebben en hooggeschoold zijn, kunnen radicaliseren. Dat zegt de Nederlandse sociologe Marion Van San, die gisteren sprak in de commissie radicalisering van het Vlaams Parlement. Jessica Soors, de deradicaliseringsambtenaar van de stad Vilvoorde, denkt daar toch enigszins anders over.
Ook hooggeschoolde en goed ingeburgerde jongeren kunnen radicaliseren
“Het bestrijden van de jeugdwerkloosheid en de armoede worden vaak aangehaald als de oplossingen. Ikzelf verwacht heel weinig van die maatregelen als het over de aanpak van radicalisme en extremisme gaat”, dat zegt sociologe Marion Van San van de Erasmus Universiteit Rotterdam Want niet alle Syriëstrijders zijn volgens Van San arm en laaggeschoold.
Volgens Jessika Soors, specialist radicalisering van de stad Vilvoorde, komt slechts een minderheid uit betere milieus. “Daar tegenover staat een grote meerderheid van personen die zeer kwetsbaar zijn en die vanuit die kwetsbaarheid zijn gaan radicaliseren”; aldus Soors. Het is dan ook gevaarlijk om -zoals Van San- zomaar te beweren dat de aanpak van jeugdwerkloosheid en armoede niet noodzakelijk is. Soors distantieert zich dus van het pleidooi van Van San.
Maar ze is het wel eens met de Nederlandse sociologe dat een stereotiep profiel van dé fundamentalist niet bestaat. “Er is dus ongelooflijk veel nood aan maatwerk”, aldus nog Soors (foto).
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25558","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]