Tijdens het Offerfeest zijn er veel minder schapen geslacht dan de voorbije jaren. Bij het slachthuis Isla-meat in Lennik bijvoorbeeld daalde het aantal slachtingen met ruim 65%.
Minder schapen geslacht voor Offerfeest in Halle-Vilvoorde
Verschillende imams riepen op om geen schapen meer te offeren tijdens het driedaagse feest, maar in plaats daarvan een geldsom te schenken aan behoeftige moslims in het buitenland. Ze zien dit als een waardig alternatief nu er niet meer onverdoofd geslacht mag worden op tijdelijke slachtvloeren.
De erkende slachthuizen, zoals Isla-Meat, blijken nu de grootste slachtoffers te zijn van deze oproep. "Op normale dagen van het Offerfeest slachten wij 1.800 schapen. Gisteren waren er dat slechts 600. Een daling dus van de omzet met zestig tot zeventig procent", vertelt Benoit Luyckx van Isla-meat.
Die terugval is te wijten aan een actie van de moslimgemeenschap die gericht is tegen de maatregel van de minister van Dierenwelzijn Weyts. Hij heeft recent het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verboden. Maar de erkende slachthuizen zoals Isla-Meat die wel nog ritueel mogen slachten zijn het kind van de rekening. "Er is een discussie ontstaan tussen minister Weyts en de moslimgemeenschap over het onverdoofd slachten op de tijdelijke slachtvloeren. Wij zijn het slachtoffer geworden van die discussie want de moslimgemeenschap is uit solidariteit een algemene boycot aangegaan voor het offeren van een schaap dit jaar", aldus Luyckx.
Ook de leveranciers van de schapen zullen er wellicht een financiële kater aan overhouden.