zwembad_londerzeel3.jpg

Londerzeel moet verkeersstudie zwembad overdoen

zat 19 nov 2016

De Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant heeft de beslissing over de milieuvergunning voor het zwembad van Londerzeel met twee maanden uitgesteld. De mobiliteitsstudie moet worden overgedaan.

"Het klopt dat de goedkeuring van de milieuvergunning met twee maanden is uitgesteld", legt burgemeester Nadia Sminate (N-VA) uit. "Het gaat over het luik van de mobiliteitsstudie. Die gebeurde op een verkeerd moment en wordt nu opnieuw gedaan. De tellingen van de voertuigen in de buurt zijn hiervoor inmiddels gestart. Het uitstel betekent zeker geen afstel. Het project komt ook niet in gevaar. De NV Sportoase zit op schema en hoopt zo snel mogelijk te beginnen. Op 31 december 2016 sluit het zwembad van Londerzeel voor de renovatie en bouw van het nieuwe sportcomplex op de site. De opening van het nieuwe zwembad is gepland voor september 2018", zegt Sminate.


De bouw van het nieuwe zwembad en sportcomplex met twee sporthallen op de site aan de Lijsterstraat in Londerzeel kreeg eerder al protest uit de buurt. Buurtbewoner Luc Peeters: "De mobiliteitsstudie was omstreden. De mobiliteitstoets werd uitgevoerd op een niet-representatieve datum, 18 juni 2016, en onderschat minstens met een factor 2.3 het aantal te verwachten voertuigbewegingen. Het aantal nodige parkeerplaatsen is eveneens sterk onderschat. Het voorlopige resultaat van een petitie over 186 woningen, geeft aan dat 75% van de bewoners ernstige bezwaren heeft en vreest voor de leefbaarheid van de buurt. De burgemeester wil de buitensporige renovatieplannen van het zwembad per se doorduwen, zonder de buurt te betrekken en de verschillende opties voor uitvoering op een ernstige wijze te evalueren. Haast en spoed is zelden goed en het met slechte argumenten gestaafde milieudossier ingediend door de gemeente, stuitte op heel wat tegenkanting van het buurtcomité, dat dan ook bezwaar indiende. In tegenstelling tot het gemeentebestuur van Londerzeel, blijkt de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant wél rekening te houden met onze bezorgdheden. Wij zijn ervan overtuigd dat de resultaten van de nieuwe mobiliteitsstudie nog meer de noodzaak zullen onderstrepen naar een kleiner en voor de omwonenden leefbaar project. Het megalomane project is met 13,5 miljoen euro te duur, er komt teveel verkeer bij, er verdwijnt groen, er is te weinig parkeergelegenheid en we verwachten extra hinder en lawaai", aldus nog Peeters. Burgemeester Sminate laat inmiddels weten dat er wel degelijk inspraak in het dossier was via de 'ronde fafel' in de buurt en infomomenten.