Het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting investeert 120000 euro in een Vilvoords armoedeproject. Met het geld kan de Zennestad investeren in een gezinscoach die gezinnen in armoede zal helpen. Het Vilvoords project werd door het Kinderarmoedefonds als zeer innovatief omschreven en werd daarom geselecteerd uit 55 initiatieven.
Kinderarmoedefonds investeert 120000 euro in Vilvoords project
Eén op de tien kinderen in Vlaanderen wordt geboren in een kansarm gezin. In Halle-Vilvoorde gaat het zelfs om één op zeven kinderen en in Vilvoorde ligt dat aantal zelfs nog hoger. “We zien dat aan de achterstand op school, we zien dat aan het feit dat meer dan de helft van de kindjes in de kleuterschool in Vilvoorde geen Nederlands spreekt thuis. Er is dus een grote nood aan actieve begeleiding van de gezinnen”, zegt OCMW-secretaris Lode Peeters.
Daarom willen het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning, Kind en Gezin en het OCMW van Vilvoorde een gezinscoach aanwerven en groepsactiviteiten organiseren. Het Kinderarmoedefonds vindt dit een vernieuwende aanpak en subsidieert het project van Vilvoorde de komende drie jaar met 40.000 euro per jaar. “Die coach moet de gezinnen wegwijs maken. Kansarme gezinnen worden immers vaak met een waaier aan hulpverleners geconfronteerd waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. En we gaan ook groepsactiviteiten activiteiten die mensen uit hun isolement moeten halen”, aldus nog Peeters.
Naast Vilvoorde selecteerde het bestuur van het Kinderarmoedefonds ook twee andere projecten uit Heusden-Zolder en Oostende om kinderarmoede aan te pakken.