In elke horecazaak in Vilvoorde moet voortaan minstens één personeelslid aanwezig zijn dat Nederlandskundig is. Dat schrijft het nieuwe goedgekeurde horecareglement van de stad voor. Vilvoorde wil dat er ten allen tijde een goed contact mogelijk is met brandweer, politie en andere officiële instanties.
Horecareglement Vilvoorde: 'minstens één Nederlandskundig personeelslid'
Een aantal café-uitbaters in Vilvoorde spreken niet alleen geen Nederlands, maar kunnen ook geen Frans of Engels. Indien er een noodsituatie ontstaat, kunnen zij dus geen contact maken met de hulpdiensten van de stad. De taalmaatregel komt er dus vooral om de veiligheid van de horecazaken en hun bezoekers te garanderen, klinkt het. De politie en nieuwe handhavingsambtenaar zullen regelmatig controles uitvoeren.
Oppositiepartij CD&V vindt het goed dat er strikter wordt toegezien op de Nederlandstaligheid in horecazaken, maar stelt zich nog een aantal vragen. Zo is het niet duidelijk hoe de controles zullen verlopen. “Ik hoop dat dit meer is dan een maatregel die wordt aangekondigd, omdat er verkiezingen aankomen,” zegt lijsttrekker Peter Van Kemseke.
Nog nieuw in het horecareglement is de eenvormigheid van terrassen op de Grote Markt. Horecazaken mogen van 1 maart tot 30 november een terras plaatsen, Bovendien zijn vaste, gesloten constructies (die lijken op een veranda) verboden. De uitbater van brasserie De Koning van Spanje is daar alvast niet blij mee. Hij wil een winterterras met vaste constructie: "In België heb j maar twintig tot dertig dagen per jaar echt zon. Het terras dat ik wil zetten, kan ook in de winter voor warmte en gezelligheid zorgen," zegt Asaf Beyazgül.
De Stad Vilvoorde voorziet wel zelf windschermen die horeca-uitbaters kunnen gebruiken op hun terras.