Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat zonder overleg met het Brussels Gewest de bushaltes van De Lijn onder het Noordstation verplaatsen. Dat doet hij nadat de vakbonden een stakingsaanzegging indienden, omdat de problemen aan het Noordstation in Brussel blijven voortduren. De bonden begrijpen dat de directie van De Lijn de problemen niet meteen zelf kan oplossen, maar vragen aandacht voor de veiligheid van het personeel. Weyts speelt daar nu zelf op in.
Na stakingsaanzegging De Lijn: Weyts verplaatst haltes Noordstation
“Wij willen gewoon dat onze mensen in hygiënische en veilige omstandigheden kunnen pauzeren,” zegt vakbondsman Eddy Bronselaer aan BRUZZ. Gisteren vond een maandelijks overlegcomité tussen bonden en directie plaats. De vakbondsafgevaardigden verlieten het overleg voortijdig. “We verwachtten een duidelijker antwoord op onze vragen,” aldus Bronselaer.
Noordplein
Vlaams minister van Mobiliteit Weyts wil een antwoord bieden op de situatie door de bushaltes te verplaatsen naar het nabijgelegen Noordplein, vlakbij het Noordstation. Eind vorig jaar verplaatste De Lijn de haltes van het Noordstation ook al eens, toen naar het Rogierplein. De vervoersmaatschappij werd teruggefloten door het Brussels Gewest, omdat die regering moet beslissen waar haltes komen.
Complex
De situatie aan het Noordstation is complex, omdat heel wat verschillende overheden gedeeltelijke bevoegdheden hebben. Zo is de federale overheid verantwoordelijk voor de veiligheid rondom treinstations, valt de migrantenstroom onder het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block en heeft De Lijn een contract met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarin staat dat het gewest de zones rondom de bushaltes van De Lijn zal onderhouden en beheren.
Dinsdag zitten de vakbonden en directie van De Lijn opnieuw samen om de situatie te bespreken.