meert.jpg

Korpschef zone K-L-M vraagt meer begrip voor problemen Rand

zon 25 sep 2016

Alain Meert, korpschef van de politiezone K-L-M, is nog altijd behoorlijk ontstemd. Hij is niet alleen kwaad dat de Brusselse onderzoeksrechter vier op heterdaad betrapte inbrekers liet gaan wegens tijdsgebrek, hij betreurt ook ten stelligste dat de fout en de verantwoordelijkheid daarvoor nu in de schoenen van de terreinwerkers wordt geschoven.

Op heterdaad betrapt, maar toch vrijgelaten
Maandag slaagden inspecteurs van de zone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise erin om vier verdachten van een inbraak op heterdaad te betrappen in de Kardinaal Sterckxlaan in Meise. Ze werden ter beschikking gesteld van het parket van Halle-Vilvoorde. Maar omdat de verdachten vroegen om in het Frans berecht te worden, moesten er eerst tolken worden gezocht en moesten de verdachten naar de Franstalige onderzoeksrechter in Brussel gevoerd worden. De onderzoeksrechter had naar eigen zeggen geen tijd meer om de verdachten te ondervragen en liet ze daarom vrij zonder voorwaarden. 
 
Terreinwerkers niet in de fout gegaan
Korpschef Alain Meert uitte al zijn woede over de gang van zaken. Nu er ook nog gesuggereerd wordt dat zijn eigen diensten verantwoordelijk zijn voor de vrijlating van de verdachten, is hij weer in depen gekropen. "Als een onderzoeksrechter er niet in slaagt om vier verdachten te horen op vier uur tijd, kan men toch niet verwachten dat politiemensen deze vier verdachten verhoren volgens de Salduzprocedure, tolken vorderen getuigen en slachtoffers verhoren en bewijsmateriaal proberen te verzamelen binnen een periode van drie  uur."
 
Gebrek aan permanentie in justitiepaleis
Volgens Meert is het gebrek aan permanentie in het Brusselse justitiepaleis problematisch. "Na 17 uur kan je niemand meer overbrengen en moet je wachten tot de dag nadien met de nodige problemen tijdens het spitsuur! Voor kleinere politiezones betekent dit ook dat je een ploeg tijdens de volledige nacht moet binnenhouden. Deze problemen hebben de grote Brusselse politiezones niet."
 
Meer begrip voor problemen in de rand graag
Dit soort fiasco's bewijst volgens Meert de noodzaak van een volledige splitsing van het gerechtelijk arrondissement. "Voor Brussel is een kleine inbraak misschien een " fait divers" maar voor de inwoners van de rand niet. Spijtig genoeg is niet iedereen bekommerd om hetgeen gebeurt in de rand. Het spreekt voor zich dat we dit dossier ook intern gaan evalueren en ik het parket waarschijnlijk ga vragen dit samen te bekijken opdat zulke situaties niet meer zouden gebeuren. Ik vraag eveneens aan de rechters in Brussel meer begrip voor de situatie in de gemeenten rond Brussel!" besluit Meert.