Tegenwoordig hoor je het meer en meer: dorpsgenoten, collega’s, buren, vrienden of familie die het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Ze hebben op een link geklikt, kregen een telefoontje van iemand die zich als een bankmedewerker voordeed of ontvingen een raar berichtje. Cybercriminelen bedenken de gekste dingen om je bankgegevens of persoonlijke bestanden te bemachtigen.
Preventie
Met het project CyberCheck werken de lokale besturen van Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst en de lokale politie KASTZE samen aan de preventie van cybercriminaliteit. “Bij cybercriminaliteit is het vooral belangrijk om te voorkomen dat iemand slachtoffer wordt”, zegt Caroline Derynck, interlokale preventiecoördinator. “Daarom werken we voor onze CyberCheck met vrijwillige cyberpreventieadviseurs uit de lokale buurtinformatienetwerken (BIN), die vooraf een opleiding kregen. Zij gaan gratis langs bij geïnteresseerde inwoners of verenigingen om cybercriminaliteit te helpen herkennen. Dat doen ze aan de hand van een aantal concrete tips of ‘checks’. Een mooi voorbeeld daarvan is aanleren hoe je een echte van een valse mail kan onderscheiden.”
Infoavond
Vanaf 1 maart kan je als inwoner van Kampenhout, Steenokkerzeel of Zemst een CyberCheck bij jou thuis aanvragen. Verenigingen kunnen de cyberpreventieadviseurs ook boeken voor een info- of ledenavond rond cyberpreventie. “Het is wel belangrijk om te vermelden dat onze adviseurs alleen advies geven”, merkt Derynck op. “Als je technische of andere computerproblemen hebt, moet je een specialist contacteren. Het doel van dit project is om onze inwoners beter te beschermen tegen cybercriminaliteit.”
Informatie over hoe je een CyberCheck aanvraagt, vind je op de website van de gemeente waar je woont of op de website van de politiezone KASTZE.