Het gros van de burgemeester in onze regio is het er niet mee eens dat ze verkeersboetes en kleine overtredingen binnenkort zelf moeten oplossen met een GAS-boete. Dat blijkt uit een rondvraag van RINGtv. Maar er zijn ook voorstanders.
Burgemeesters Halle-Vilvoorde verdeeld over GAS-boetes voor diefstallen
In een nieuwe omzendbrief leggen de procureurs-generaal uit hoe ze de praktische toepassing zien van de GAS-wet. Zij zijn van oordeel dat ook gemeenten in de toekomst kleine diefstallen en verkeersboetes kunnen oplossen met een GAS-boete. Maar onder meer Hoeilaart, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Grimbergen, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Gooik, Ternat, Vilvoorde, Meise, Lennik, Bever, Zemst en Opwijk zien dat niet zitten.
Volgens de Ternatse burgemeester Ronald Parys wordt bij deze aanpak geraakt aan de scheiding der machten. Opsporing, vaststelling en veroordeling worden immers allemaal uitgevoerd door een administratieve overheid. Ook burgemeester Bart Coopman van Zemst is van oordeel dat gerechtelijke taken door rechtbanken moeten worden waargenomen. “Bovendien hebben de gemeenten daar niet de mensen en niet de middelen voor”, zegt de Beverse burgemeester Luc Deneyer. “Het zou bovendien een verwarderde kijk veroorzaken op onze rechtsstructuur”, vult burgemeester Albert Beerens van Opwijk aan.
“Door bepaalde gerechtelijke overtredingen te bestraffen met GAS-boetes riskeer je bovendien die overtredingen te minimaliseren”, benadrukt burgemeester Irina De Knop van Lennik. De Galmaardse burgemeester Pierre Deneyer heeft er tot slot genoeg van dat bepaalde taken voortdurend worden doorgeschoven naar de lokale besturen.
De burgemeesters zijn in ieder geval nog niet officieel op de hoogte van deze nieuwe omzendbrief van de procureurs-generaal . “Maar het spreekt voor zich dat wij als gemeentebestuur geen vragende partij zijn om gerechtelijke taken over te nemen van gespecialiseerde diensten. Daarvoor hebben wij niet de directe knowhow en ook niet de nodige administratieve ondersteuning”, aldus nog Segers.
Sint-Pieters-Leeuw, Machelen en Merchtem houden er echter een andere mening op na. Voor burgemeester De Groef van Machelen is dit bespreekbaar als er ook duidelijk procedures worden afgesproken. Volgens hem kan deze aanpak ervoor zorgen dat de straffeloosheid verdwijnt voor relatief kleine overtredingen zoals een winkeldiefstal of vandalisme. Burgemeester De Block van Merchtem denkt er net zo over : “Daders van kleine diefstallen gaan vandaag immers vaak vrijuit”. “En zo’n aanpak is ook goed voor de kleine overtreder. Want deze feiten komen uiteindelijk niet op zijn strafblad”, reageert de Leeuwse burgemeester Luc Deconinck.